ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Els músics gironins expandeixen el seu model de gestió a la resta de l'Estat

30/12/2007 |

 

Musicat fa seminaris en diverses comunitats autònomes en el marc del pla de regularització laboral.

La manca de reconeixement social de l'ofici de músic va anar creant una inèrcia que, durant molts anys, ha provocat que aquests professionals no tinguessin contractes en regla, cobertura sanitària ni una pensió de jubilació com qualsevol altre treballador. Els músics gironins han estat precursors en la normalització del sector, amb el grup de gestió Musicat, el qual va facturar el 2006 uns 15 milions d'euros i va donar d'alta unes 60.000 jornades laborals a la Seguretat Social. Ara Musicat ofereix seminaris a la resta de l'Estat per expandir el seu model, amb el suport econòmic de l'Associació d'Artistes, Intèrprets o Executants (AIE).

«L'Associació Professional de Músics de Catalunya (Musicat) és una entitat de caràcter sindical, declarada sense ànim de lucre, al servei dels professionals de la música que resideixen o desenvolupen la seva activitat dins l'àmbit territorial català.» Així es defineix l'associació Musicat (www.musicat.cat), que ha creat un grup de gestió amb el mateix nom, integrat per tres empreses i una associació cultural: la cooperativa de serveis Músics de Girona, per a músics que formen part del règim general de la Seguretat Social; la cooperativa Músics de Catalunya, per a músics autònoms –els noms de les cooperatives no en delimiten l'àmbit d'actuació: en tots dos casos, hi ha músics de tot Catalunya i fins i tot de la resta de l'Estat, així com també professionals d'altres arts escèniques–; la societat limitada Doble Xamfrà, que ofereix serveis al personal auxiliar, com ara xofers, tècnics de so i muntadors, i l'associació cultural Musicat, a través de la qual els intèrprets de música popular i tradicional poden facturar les actuacions amb exempció de l'IVA. Pel que fa a l'associació professional Musicat (el sindicat de músics, per entendre'ns) té actualment uns 2.400 socis i unes 340 formacions musicals registrades. Musicat, de la qual és gerent el músic i compositor Antoni Mas, forma part de la Unió de Músics de Catalunya, que també presideix Mas. Els membres de les set associacions federades sota el paraigua de la Unió de Músics, com ara la de músics de jazz i música moderna, la d'intèrprets de música clàssica i la de cantants i intèrprets en llengua catalana, també poden utilitzar els serveis del grup de gestió Musicat, amb seu a Girona, que d'aquesta manera amplia el nombre potencial d'usuaris a 3.500 músics. Musicat funciona com una gran empresa que facilita la contractació dels músics, de moment donant-los d'alta i de baixa cada dia que actuen i gestionant la seva vida laboral perquè tinguin els mateixos drets i obligacions que qualsevol treballador. Ni més ni menys. El següent repte serà aconseguir que tots els músics estiguin permanentment assimilats a l'alta i censats –la qual cosa també evitaria l'intrusisme professional dels músics que venen playback com si fos directe–, com a part d'un projecte de reforma de la Seguretat Social ja presentat al Congrés.

L'EXPANSIÓ
Curiosament, l'experiència de Musicat, nascuda a Girona i ampliada a tot Catalunya, no tenia fins ara un equivalent a la resta de l'Estat espanyol, on els músics continuen treballant de manera precària. L'AIE, l'equivalent de la SGAE per als intèrprets, es va adonar que el model de gestió de Musicat podia ser perfectament vàlid per a la resta de comunitats autònomes i va decidir impulsar el pla de regularització laboral, a través d'una nova entitat, la Xarxa d'Organitzacions d'Autors i Intèrprets de Música (www.roaim.org).

Antoni Mas, membre també del consell d'administració de l'AIE, ha estat encarregat d'impartir tota una sèrie de seminaris per presentar el model de Musicat a les diferents comunitats autònomes, que també rebran ajudes de l'AIE si decideixen desenvolupar aquest model en el seu territori. De moment, ja s'ha creat una cooperativa a Madrid, l'Asociación Músicos Unidos Siglo XXI i Mus XXI, els administratius de la qual vindran al gener a fer pràctiques a Girona. Mas també ha fet seminaris a les Canàries i Andalusia, on esperen la conformitat per posar en marxa simultàniament l'associació i la cooperativa, i els pròxims objectius seran el País Valencià, Extremadura, Astúries i Galícia. Segons Mas, quan ja hi hagi unes quantes entitats constituïdes, es proposarà la seva confederació perquè tinguin més pes en les institucions estatals, com ara la Seguretat Social. Mentrestant, Musicat continua lluitant per la regularització laboral, la música en directe i la professionalització dels representants.

L'Agrupació Sardanista Riudellots va homenatjar Antoni Mas el dia de Sant Esteve, en una diada en què es van interpretar diverses sardanes de la seva autoria, i en què es va reconèixer la seva tasca «per salvaguardar, enfortir, encoratjar i vetllar pels valors de la composició sardanista i la sardana» i, implícitament, també, per l'ofici del músic de cobla.

XAVIER CASTILLÓN
El Punt

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet