4/6/2008 |
'El somni de Carlemany' fusiona personatges històrics i llegendes. La previsió és presentar-la el 2010 en escenaris d'Itàlia, Espanya i França
El primer encàrrec de la Fundació ONCA a Sergio Rendine va ser una simfonia Andorrana, estrenada l'any passat, i ara la fundació --integrada pel Ministeri de Cultura i la Fundació Crèdit Andorrà-- fa un pas més i ha demanat al compositor italià una òpera, El somni de Carlemany, una composició amb llibret de l'escriptor Albert Villaró.
La previsió de la Fundació és que els dos creadors tinguin enllestida l'obra a l'inici de l'any que ve i després la producció (Andorra participaria en una coproducció) i el muntatge de l'espectacle puguin preparar-se a inici del 2010. Tot i que encara no hi ha cap dada concreta, la voluntat és que El somni de Carlemany, a més d'estrenar-se a Andorra, es presenti en "escenaris rellevants d'Espanya, Itàlia i França", segons va explicar ahir el ministre de Cultura Juli Minoves, que va posar èmfasi en el fet que "Andorra, seu de la Fundació Ramon Llull, encarregui una òpera en català".
La voluntat és crear un espectacle que pugui fer gira i adaptar-se a teatres de diversos formats. La presència de Rendine i de Marzio Conti --director de l'ONCA clàssica-- pot possibilitar l'estrena i la difusió en els circuits italians (els dos estan vinculats a la direcció de grans teatres en aquell país des de fa temps).
El concertino director de l'ONCA, Gerard Claret, va remarcar l'excepcionalitat de l'encàrrec: "No és tan normal que una fundació encarregui una simfonia i tot seguit una òpera", va comentar ahir. L'òpera pot significar, segons Claret, "el salt definitiu per la projecció de l'ONCA".
El conseller delegat de Crèdit Andorrà, Josep Peralba --i vicepresident de la Fundació ONCA--, va subratllar "la voluntat de projectar Andorra més enllà de les fronteres i vincular-la amb Carlemany té tot el sentit del món". Peralba va definir l'òpera com el pas que culmina un procés llarg i sòlid que es va iniciar amb la creació de l'orquestra de cambra, la fundació de la jove orquestra --la JONCA--, l'ampliació de la formació fins a convertir-la en clàssica i la presència en cicles com ara el del Palau de la Música. "No ha estat una evolució ràpida, per impressionar, ha estat una feina constant, de construcció d'un projecte sòlid".
ÈPICA CONTINGUDA Un dels creadors del projecte, el novel.lista i historiador Albert Villaró, va ser ahir a la presentació per avançar l'argument i l'estructura bàsica de l'òpera, encara en ple procés de creació amb visites freqüents a Itàlia per treballar juntament amb Rendine. L'encàrrec que va rebre l'escriptor andorrà va ser "Carlemany i Andorra" i a partir d'aquí ha creat "una història que
barreja personatges històrics amb llegendes" i que Villaró no definiria ben bé com a "èpica". "Hi ha un rerefons èpic, però té un to contingut. Ja han passat a la història les produccions de batalles amb 50 cavalls".
Villaró i Rendine ja tenen definits els personatges dels tres actes. L'escriptor ha pres la llegenda sobre Carlemany que recull el Manual Digest i l'ha combinat amb la llegenda de la Dama Blanca, una dona d'aigua, que aporta "una història d'amor impossible", segons va explicar. "La Dama Blanca posa el contrapunt sentimental en el bon sentit de la paraula a una història de sang i fetge", va explicar amb bon humor l'escriptor, que també fa sortir al llibret el document fictici del segle XI sobre el poblament de les valls amb noms d'uns andorrans del segle IX.
ROSER PORTA
El Periòdic d'Andorra