22/7/2008 |
Proposa un baix rus, percussions i trompeta, combinats amb orgue. Ignacio Ribas, director del cicle, hi estrena la composició 'Los tiempos'
El Cicle Internacional d'Orgue vol arribar al gran públic combinant aquest instrument amb d'altres d'aparença més moderna i proposant programacions que van molt més enllà de la música sacra que tradicionalment s'associa a aquest instrument. "Prosem un diàleg entre l'orgue i instruments com ara la percussió, un programa que és tremendament sorprenent", va explicar ahir Antoni Serrano, en nom de la Fundació Crèdit Andorrà que, amb l'Arxiprestat de les Valls, forma la Fundació Amics dels Orgues. Tant Serrano com el director artístic del cicle, Ignacio Ribas, van subratllar el caràcter modern de l'orgue. "És un instrument en constant evolució, ara fins i tot n'hi ha de digitals", va dir Ribas, que va afegir-hi: "La música contemporània més radical a Andorra s'ha escoltat a l'església de Sant Esteve".
Aquesta església serà un dels tres escenaris del cicle (tot gratuït), a més de Sant Pere Màrtir d'Escaldes i Sant Iscle i Santa Victòria de la Massana. "Volem fer una aportació a les activitats culturals del país amb un dels instruments més nobles, més complets, més desconeguts i de vegades una mica marginat", va explicar l'arxipreste Ramon Sàrries.
L'organista Slava Txevliakov i el baix Vadim Artamonov obriran el cicle el dia 5 del mes que ve amb un concert que Ribas va definir com a "molt emocionant pel tipus de veu i perquè de manera excepcional se sentiran cants ortodoxos amb orgue, un instrument que mai no s'utilitza en la litúrgia ortodoxa". El duo interpretarà fragments d'òperes russes, entre les quals van destacar Txaikovski i Rimsky-Korsakov.
L'esplendor de la música italiana per a orgue, s.XVI-XVIII és el títol del concert d'Enrico Vicardi, organista italià que ensenya orgue i composició al Conservatori de Como. Entre les peces que interpretarà Ribas, va destacar el Concerto en re menor BWV 596 de Vivaldi en la transcripció per a orgue que en va fer Bach.
L'aposta més "atrevida" del cicle és "l'interessant diàleg entre orgue i percussió" del dia 11 d'agost. Juan de la Rubia, un jove organista valencià professor d'improvisació a l'ESMUC, i els percussionistes Santi Molas i Joan Torras estrenaran a escala mundial Los tiempos, una composició d'Ignacio Ribas.
L'organista Irmtraud Krüger i el trompetista Edward H. Tarr protagonitzaran el quart concert del cicle titulat Sonin les fanfàrries, amb obres espanyoles i alemanyes dels segles XVII al XX. El dia de Sant Esteve a la nit, Ignacio Ribas tancarà amb un concert de música del XIX i el XX.
R. P.
El Periòdic d'Andorra