ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Un primer enregistrament d'«Artaserse» engega la recuperació de Terradellas

12/12/2008 |

 

Està considerat un dels músics més rellevants del XVIII.

La Reial Companyia d'Òpera de Cambra (RCOC), dirigida per Juan Bautista Otero, han enregistrat l'òpera Artaserse, del compositor Domènec Terradellas (Barcelona 1713- Roma, 1751) amb el nou segell del grup RCOC-Records. El CD, que té el suport del Centre Robert Gerhard, s'emmarca en un projecte de recuperació del llegat del músic català.

Redescobrir Terradellas. Aquest és l'objectiu de la RCOC i el seu director, Juan Bautista Otero, que ja ha treballat per a la recuperació del llegat operístic del segle XVIII amb concerts i enregistraments com ara Aminta, de Mazzoni, un compositor contemporani a Terradellas. «És un dels genis de la música escènica de mitjan segle XVIII oblidat injustament», afirmava ahir Bautista.

L'enregistrament suposa, a més, el llançament d'un nou segell discogràfic, RCOC-Records, dirigit pel mateix Bautista, que fins ara havia treballat amb K617: «Així hem pogut gravar la totalitat de l'obra, que supera les tres hores, i presentar-la en català, castellà i anglès.» La gravació es va fer el juny passat al Palau de la Música Catalana i té un repartiment vocal de luxe: Anna Maria Panzarella, Sunhae Im, Marina Comparato, Céline Ricci, Agustín Prunell-Friend i Mariví Blasco.

Artaserse, amb llibret de Pietro Metastasio, es va estrenar a Venècia el 1744 i està considerada una de les més representatives del compositor barceloní, un dels representants més significatius de l'Escola de Nàpols, al costat de figures com ara Niccolò Jommelli, David Pérez i Hasse.

Domènec Terradellas es va establir amb 19 anys a Nàpols, on va perfeccionar els seus estudis musicals al Conservatorio dei Poveri di Gesú Cristo amb Francesco Durante i Gaetano Greco. El 1736 ja estrenava la seva primera obra, l'oratori Giuseppe riconosciuto. Amb Merope (1743) va aconseguir que el contractessin com a mestre de la capella a l'església de Santiago de Roma. Posteriorment va treballar a Londres, on va ser nomenat director del King's Theater, i hi va presentar una sèrie d'òperes, per les quals va tenir un gran èxit. Finalment va tornar a Roma, on va morir amb només 38 anys en circumstàncies que encara no han estat dilucidades, fet que ha contribuït a crear una llegenda negra al voltant de la seva mort.

El projecte de recuperació del seu llegat ha rebut el suport del Centre Robert Gerhard, recentment fundat a l'Auditori amb l'objectiu de promocionar i difondre el patrimoni musical català, així com de l'Institut Ramon Llull i l'Inaem.

Dos nous enregistraments amb la RCOC tancaran la trilogia de Terradellas amb dues de les seves òperes més populars: Sesostri, el 2009, i Merope, el 2010.

Per Bautista, ara només falta aconseguir que alguna sala programi Artaserse, que es va interpretar en el Festival Grec el 1998.

V. GAILLARD
El Punt

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet