ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Una mostra sobre el pare de Pau Casals commemorarà el naixement del músic

17/12/2008 |

 

Hi haurà una doble celebració, ja que coincideix amb el centenari de la mort de Carles Casals.

Cada any es commemora amb alguna activitat cultural l'aniversari del naixement de Pau Casals (1876-1973). Però enguany la programació s'ampliarà perquè també coincideix amb el centenari de la mort del seu pare, Carles Casals, mestre i organista al Vendrell de la Renaixença. Per això, aquest divendres s'inaugurarà al Museu Deu una mostra que explicarà la figura de Carles Casals des de la seva vessant com a organista, pianista i compositor, i també com a pare. Altres activitats previstes són un concert de l'Orquestra Simfònica Sant Cugat i la projecció d'una filmació de l'arribada de Pau Casals al Vendrell, l'any 1927.

Enguany es compleixen 132 anys del naixement del genial violoncel·lista Pau Casals, i també cent anys de la mort del seu pare, Carles Casals, i per això es vol donar a conèixer també la figura d'aquest mestre i organista del Vendrell durant la Renaixença, «encara molt desconegut per la majoria de ciutadans», segons van explicar l'alcalde del Vendrell, Benet Jané; la presidenta de l'Associació Musical Pau Casals, Eva Serramià, i la directora de la Fundació Pau Casals, Pepa Domingo, coorganitzadors dels actes.

La programació s'encetarà aquest divendres amb l'emissió en directe, des de la casa nadiua de Pau Casals, del programa Hora L, de la Cadena SER, que parlarà sobre la influència de Casals al municipi i de l'actualitat del Vendrell, a través de diverses entrevistes. Entre aquestes, en destaca una de gravada a la neboda de Casals, Enriqueta Casals.

El mateix divendres, a les set de la tarda, s'inaugurarà al Museu Deu l'exposició Carles Casals, mestre, músic i organista al Vendrell de la Renaixença. Un muntatge que aproparà el públic a aquesta figura i a les seves múltiples vessants: de pare, organista, compositor o pianista, entre altres.

Els actes continuaran el dissabte 27 de desembre, a les deu de la nit, amb un concert a l'Auditori Pau Casals –pel qual s'ha programat un servei d'autobús gratuït–, amb obres de Johann Strauss (fill), interpretades per l'Orquestra Simfònica Sant Cugat. L'actuació està organitzada per l'Associació Musical Pau Casals.

El dissabte 28 de desembre, la Vil·la Casals se suma a la commemoració amb una jornada de portes obertes, amb visites guiades gratuïtes.

El diumenge, a dos quarts d'una del migdia, es projectarà una filmació, localitzada per casualitat, d'un homenatge que la vila del Vendrell va retre al violoncel·lista l'any 1927. Està previst que a l'acte hi assisteixi la neboda de Pau Casals, Enriqueta Casals. La directora de la Fundació Pau Casals, Pepa Domingo, va destacar que en les imatges es pot veure «tota la població bolcada davant l'arribada en tren de Casals, des de Barcelona». Es dóna la circumstància que recentment s'ha descobert que el mateix dia també es va gravar una segona pel·lícula, de la qual es donaran a conèixer més detalls properament.

 

UNA PEÇA DEL 1883

L'homenatge a Pau Casals continuarà el dilluns 29 de desembre amb un concert a l'església parroquial del Vendrell, a les nou de la nit. El Cor de Veus Blanques de l'Escola Municipal de Música Pau Casals, el Ço del Botafoc, Rosa Bertran (piano) i Salvador Guasch (orgue) interpretaran l'obra Los pastorcillos en Belén de Carles Casals. Es tracta d'una peça, del 1883, que Carles i Pau Casals –es desconeix de quina part és autor l'un o l'altre– van compondre perquè fos representada per nens.

També el dilluns 29 de desembre s'organitzaran visites guiades pels espais relacionats amb la vida de Carles Casals, amb motiu del centenari de la seva mort.

La presidenta de l'Associació Musical Pau Casals, Eva Serramià, va destacar que enguany s'ha volgut reconèixer tant la figura de Pau Casals, el segon d'onze germans –dels quals només tres van sobreviure–, com la del seu pare.

CARINA FILELLA
El Punt

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet