ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

La construcció d'un nou orgue a Poblet enfronta Cultura i la comunitat cistercenca

19/2/2009 |

 

 

La comissió territorial de Patrimoni no autoritza el projecte de construcció de l'instrument per l'afectació al monestir

Tombat dos cops. La comissió territorial de Patrimoni de la Generalitat no autoritza la construcció d'un nou orgue monumental a l'església del monestir de Poblet per «l'excessiva afectació» del projecte en el patrimoni del monestir cistercenc, segons indiquen fonts de la comissió de Patrimoni que prefereixen mantenir-se en l'anonimat per la polèmica que ha generat aquesta negativa entre la comunitat cistercenca i la comissió de la Generalitat. El nou orgue se situaria just a la paret que hi ha sobre la porta de sortida de l'església. El projecte també preveu la construcció d'una escala de caragol, de ferro, i de dues columnes que aguantarien l'instrument. La instal·lació de l'orgue «malmetria» la paret de l'església, per la qual cosa Cultura no hi dóna el vistiplau.

Ni els responsables de la comunitat cistercenca de Poblet ni els de la comissió territorial de Patrimoni no han volgut fer declaracions oficials al voltant del projecte de construcció d'un orgue monumental a l'església del monestir de Poblet. Els ànims estan encesos i el projecte encara està en procés de negociació entre uns i altres. De fet, ja ha passat dues vegades per la comissió de Patrimoni de la Generalitat i totes dues vegades ha estat denegat. Segons ha pogut saber aquest rotatiu, la comissió no dóna el seu vistiplau per l'afectació que la instal·lació del nou orgue suposaria en el patrimoni cistercenc.

L'instrument, que s'encarregarà a una empresa suïssa, s'acompanyarà d'un moble de grans dimensions i suposarà una inversió elevada de diners. Està previst que se situï en la paret que es troba a sobre de la porta de sortida de l'església del monestir. El projecte preveu també la construcció d'una escala de caragol, de ferro, per poder accedir a l'orgue, i de dues columnes i una plataforma que haurien de sostenir-lo. La paret interior de l'església es veuria «malmesa», creuen alguns dels membres de la comissió territorial de Patrimoni.

El director territorial de Cultura a Tarragona, Adam Manyé, i el prior del monestir de Poblet, el pare Lluc Torcal (que també n'és l'organista, juntament amb José Antonio Peramos) han declinat fer qualsevol declaració al voltant de la proposta del nou orgue. «És un projecte que encara està en procés de negociació i fins que no es resolgui no en podem parlar», es va limitar a dir ahir Adam Manyé.

Sembla que per la dificultat de desencallar el projecte, ara les negociacions se centralitzen directament en la figura de José Montilla, que és a la vegada president de la Generalitat de Catalunya i que també presideix el Patronat del Reial Monestir de Poblet, l'òrgan consultiu en tot allò que faci referència a la conservació i a la restauració del monestir cistercenc i de les seves dependències.

 

L'ORGUE ACTUAL

L'orgue que hi ha actualment a l'església de Poblet s'hi va instal·lar als anys cinquanta del segle XX, i va ser construït per l'empresa Organería Española. No és, segons especialistes consultats per aquest rotatiu, un orgue fet seguint les millors tècniques històriques de construcció d'aquest tipus d'instrument. Els milers de tubs de l'orgue es troben repartits a banda i banda de la pat del cor de l'església, tot i que el teclat està situat a la banda dreta (mirant a l'altar).

Anteriorment hi ha hagut altres orgues a Poblet, alguns dels quals no han arribat a bon fi. Durant el Trienni Liberal (1820-1823) els anticlericals van saquejar el monestir, que va quedar considerablement danyat, i es va cremar l'orgue. Se'n va fer un de nou, que es va tornar a cremar durant la desamortització de l'any 1835.

CARINA FILELLA
El Punt

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet