ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Música per atrapar els joves en la nova temporada de L'Auditori

9/9/2009 |

 

Un concert per a famílies obre un curs que comptarà amb la London Sinfonietta.

 

L'Auditori deixa enrere una temporada, la del seu desè aniversari, en la qual va gaudir d'una especial lluentor: les seves parets brandar al so de la batuta de Dudamel, va entrar a formar part de la prestigiosa associació europea d'auditoris Echo i, a més, va ser dotat amb una quarta sala que preveu estrenar la primavera que ve. I de moment, la crisi no ha besat les seves ribes. Pot haver-hi gran eufòria per encarar la nova temporada que ara comença?

La crisi no afecta la venda d'entrades de L'Auditori

Amb 10.000 abonats a l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya i una venda d'entrades sostinguda, L'Auditori pot presumir de no haver-se vist afectat per la crisi, encara que el seu director general, Joan Oller, manifestava ahir la seva preocupació pel probable descens dels patrocinis i les subvencions en 2010-2011. El 51% dels seus ingressos són transferències bàsiques de l'Administració. I els seus patrocinis sumen uns 1.500 milions.

 

La seva proposta de concert inaugural, el proper dia 16 - Guia d'orquestra per a joves i no tan joves - destil entusiasme i és tota una declaració d'intencions: un concert per a famílies, a càrrec de l'OBC, en el qual s'interpretaran obres de compositors catalans (Gasull, Guinovart ...), a més de la Suite de l'Ocell de Foc de Stravinski i la Guia d'orquestra de Britten.

L'Auditori sembla prendre's seriosament la seva servei educatiu, conegut ja pels seus concerts per a públic escolar (250 aquesta temporada). Satisfet amb les últimes produccions en aquest apartat - Mamemi Mozart, Pierrot a la Lluna, L'ocell de foc ...- ha decidit invertir aquest any en publicacions, editant d'una banda Cantània, aquest emblemàtic cançoner amb obres d'Amargós, Cases, Vilallonga, Gasull o Olaf, que compleix deu anys a L'Auditori i vint des que l'Ajuntament de Barcelona el va crear. I, d'altra, Que sigui difícil deixar d'escoltar, l'experiència de la directora del seu servei educatiu, Assumpció Malagarriga, en la programació musical per a infants i famílies.

El director general de L'Auditori, Joan Oller, va anunciar ahir la seva intenció d'editar un parell de llibres a l'any (els ja esmentats estaran a la venda a un mes), intercalant la producció pròpia amb la traducció, per exemple de Who needs classical music, l'musicòleg britànic Julian Johnson.

Dit això, s'escau aquí un ràpid repàs al curiós o destacat d'entre aquests 93 concerts per a aquest curs, en què Eiji Oue seguirà dirigint l'OBC a l'espera que Pablo González prengui el relleu, i en el qual, cura ,

L'Auditori ha tingut ocasió de proposar artista - la pianista Alba Ventura-per al cicle Echo Rising Stars. Solistes per no oblidar seran Leif Ove Andsnes, que interpretarà el Concert per a piano i orquestra núm 4 de Rachmaninov, o Nikolai Lugansky, que farà el mateix amb el tan famós Concert núm 2 del mateix autor, així com amb una obra d'encàrrec de Joan Guinjoan inspirada en l'accelerador de partícules.

Els abonaments temàtics s'han venut més aquesta temporada: del cicle de cambra destaca el concert del Festival Mozart, del qual Christian Zacharias s'acomiada aquest any com a director, i el Quartet Casals, a qui L'Auditori ha demanat la integral dels quartets de Shostakovich. En el cicle Barcelona 216 sonaran entre d'altres les Songs of wars i have seen, de Heiner Goebbels, i també peces d'Arvo Pärt, plat fort aquest per al propi Oller. La London Sinfonietta, pionera a contemporània, abordarà tant a Anton Webern com a Benet Casablancas, i el Stefano Bollani Trio presentarà el seu projecte Stone in the water en el cicle ECM.

I no menys atractiu serà el menú antic, de l'Europa de 1610: Jordi Savall dirigirà la Missa en si menor de Bach, i Christina Pluhar i la seva Arpeggiata abordaran la Vespra della Beata Vergine d'Monterverdi. I d'aquí a l'actualitat: Músiques del Món es concentrarà en Áfricay portarà a Toumani Diabaté, i el cicle de moderna viatjarà ara amb Chambao prega amb Martirio.

MARICEL CHAVARRÍA
La Vanguardia

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet