ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

El 'cas Millet' no posa en perill la temporada de l'ONCA al Palau

25/9/2009 |

 

La formació manté el programa previst de concerts, que arrenca el 30 de setembre. Claret garanteix que l'orquestra no ha facturat mai en negre a l'entitat catalana.

L'escàndol pel frau multimilionari que podria haver comès l'antic president del Palau de la Música Catalana, Fèlix Millet, no esquitxarà l'Orquestra Nacional Clàssica d'Andorra (ONCA). Ni artísticament, ni econòmicament. Així ho va garantir ahir el director-concertino de la formació, Gerard Claret, que va confirmar que continuen en peu els compromisos adquirits amb l'anterior direcció i que, per tant, el 30 de setembre l'ONCA obrirà com estava previst el cicle El Primer Palau.

Així mateix, Claret ultima aquests dies el disseny de la pròxima edició del Petit Palau, que arrencarà al gener del 2010 i que per sisena temporada tindrà la formació andorrana com a orquestra principal. El director de l'ONCA es va mostrar lògicament estupefacte davant les constants i escandaloses revelacions sobre el cas Millet, i que inclouen declaracions en què l'expresident del Palau assegura haver pagat en negre els artistes que hi actuaven. Claret va voler preservar l'honorabilitat de la formació: "Puc certificar i demostrar que de totes les relacions professionals que l'ONCA ha mantingut amb el Palau en conservem els pertinents contractes i factures. Nosaltres no hem cobrat mai res en negre". Claret no ocultava ahir la seva consternació pel cas Millet. Un afer que el toca de ben a prop, tant per la relació "cordial" que --assegura-- ha mantingut durant anys amb el dimitit president, com pel fet que tant ell com el seu germà, Lluís Claret, són patrons de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música, al costat d'altres patums del món artístic i musical com ara Montserrat Cabellé, Jaume Aragall, Núria Espert i Antoni Ros Marbà. La Fundació Onca fins i tot va apadrinar un dels tubs de l'orgue del Palau, restaurat el 2003 i pel quals els mecenes feien aportacions d'entre 50 i 10.000 euros. Claret té clar que en tot aquest afer els que han fallat "estrepitosament" són els mecanismes de control: "S'ha pecat d'excés de confiança. La gestió dels alts càrrecs s'ha de supervisar sempre, per molta confiança que se'ls tingui. I encara més quan hi ha diner públic en joc".

Pel director de l'ONCA, el cas ha generat una justa indignació general, encara més feridora en el cas de la gent "de la casa, del Palau": "Pensem que el cor de cambra és una institució de prestigi internacional, un dels millors cors que existeixen, i que durant molts anys als seus membres els han pagat com a becaris. Fins i tot als artistes convidats moltes vegades se'ls regatejava el caixet, un estira-i-arronsa que entra dintre del normal... fins que t'assabentes que aquests diners se'ls embutxacaven una (o diverses) persones". Respecte al futur, Claret confia que es depurin responsabilitats "fins on s'hagi d'arribar" i que tant la societat com els patrocinadors sàpiguen distingir entre el o els responsables del frau i l'entitat, que n'ha de quedar al marge".

A. L.
El Periòdic d'Andorra

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet