8/10/2009 |
Mariona Carulla exercirà d’amfitriona en ple escàndol pel ‘cas Millet’. El jove director Yannick Nézet-Séguin obre Palau 100 al davant de la formació
L’Orquestra Filharmònica de Rotterdam dirigida per Yannick Nézet-Séguin (Mont-real, 1975), un dels directors joves més brillants del panorama actual, obre avui a les 20.30 hores el cicle estrella del Palau de la Música Catalana. La formació holandesa, abans capitanejada per Valeri Guerguiev, interpretarà el Concert per a piano i orquestra número 1, en Do major, de Ludwig van Beethoven, amb Piotr Anderszewski al piano. La segona part serà dedicada a la Simfonia número 9, en Re major, de Gustav Mahler, estrenada el 1912, un any després de la mort del compositor.
Serà la primera vegada en 18 anys d’història del prestigiós cicle organitzat des de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana que Mariona Carulla, nova directora de l’entitat, presidirà l’acte després de l’escàndol que va obligar Fèlix Millet a abandonar els seus càrrecs al capdavant de l’Orfeó Català i de la fundació. Millet, responsable de l’espoliació del Palau, ja no té seient reservat a la llotja. El cert és que l’anterior gestor només solia assistir als concerts quan hi havia autoritats o poderosos representants de la societat civil amb qui Fèlix Millet solia tractar abans de confessar la seva culpabilitat pel saqueig del Palau el dia 16 de setembre i reconèixer que havia sostret fons de l’entitat en benefici propi per valor de 3,3 milions d’euros, quantitat per sota del frau real, segons els auditors que investiguen els comptes del Palau.
RENOVACIÓ /Mariona Carulla i el seu equip tenen interès a renovar la institució, tant l’organigrama intern com l’estructura musical. El primer concert de Palau 100, tot i haver estat dissenyat per l’anterior equip, encaixa en aquesta línia de canvi apuntada per Carulla, ja que Yannick Nézet-Séguin és per a molts sinònim de futur. Només té 34 anys i ja s’ha convertit en el centre de totes les mirades, tant per la seva tasca a Holanda com per la motivació que ha sabut transmetre als músics d’orquestres veteranes com la London Philarmonic, de la qual és principal director convidat.
La seva tasca al capdavant de la formació anglesa ha estat reconeguda amb el premi de la Royal Philharmonic Society de Londres. «Un director es deu al compositor, a la comunitat, però també als músics, a qui cal no oblidar perquè són els que ho donen tot per poder transmetre els sentiments de la música. Aquest premi és un tribut per a tots ells», va dir al recollir el guardó el mes de maig passat.
A Nova York, on va debutar amb èxit aquest estiu al Festival Mostly Mozart, l’esperen aquest desembre al Metropolitan, on dirigirà una nova producció de Carmen, a la qual seguiran quatre produccions més, una per temporada. «M’interessen les orquestres amb músics que vulguin anar més enllà de la perfecció i que estiguin disposats a assumir riscos», ha declarat aquest director que va començar a tocar piano als cinc anys i que als 10 va decidir que el seu futur seria al podi al davant de l’orquestra, per a sorpresa dels seus pares, professors universitaris.
El cicló canadenc, com el van batejar a Nova York, arriba a Barcelona després del terratrèmol Millet. Esperem que el Palau aguanti.
MARTA CERVERA
El Periódico de Catalunya