12/10/2009 |
El director diu que l'honorabilitat de la formació "està fora de qualsevol dubte". Insisteix a distingir entre la trama de l'expresident del Palau i l'entitat
Les investigacions en curs sobre la trama de corrupció bastida per Fèlix Millet en els seus tres decennis llargs al capdavant del complex Orfeó Català-Palau de la Música Catalana han acabat esquitxant de la forma més inesperada --i un pèl estrambòtica-- l'Orquestra Nacional de Cambra (ONCA): segons publicava ahir el diari La Vanguardia, la formació que dirigeix Gerard Claret va acompanyar el juny del 2002 l'enllaç matrimonial de la filla petita de Millet, en una cerimònia celebrada a l'església de Santa Maria de Mar de Barcelona que va acabar amb el corresponent àpat... ¡a l'escenari i platea de l'edifici modernista de Domènech i Montaner! Una cerimònia que, sempre segons el rotatiu català, va costar "més de 60.000 euros", que el pare de la núvia va carregar al compte del Palau.
Claret es va confessar ahir "sorprès" davant del sobtat protagonisme d'un bolo que --va assegurar-- no recordava: "Sí que recordo que vam tocar a Santa Maria del Mar. Que fos la filla de Millet no hi té res a veure, no el fa diferent d'altres actes similars en què l'ONCA ha actuat. Hem tocat en altres bodes a banda de la de la filla de Millet, igual que també hem tocat en funerals. En qualsevol cas, qualsevol detall referent en aquest acte consta als arxius de l'orquestra". Així mateix, es va refermar en les declaracions de dies enrere a EL PERIÒDIC, quan es va defensar davant de les insinuacions del mateix Millet que part dels diners desviats havien servit per pagar en negre els artistes que desfilaven pel Palau: "L'honorabilitat de l'ONCA està fora de qualsevol dubte. L'orquestra funciona sota la supervisió del patronat, que n'és l'òrgan de control, i està sotmesa a les corresponents auditories".
EL TUB DE L'ONCA Claret es va referir també a l'apadrinament per part de l'ONCA d'un dels 3.772 tubs de l'orgue simfònic del Palau, acabat de restaurar el 2006 en una operació que es va pressupostar en 900.000 euros i que es va sufragar en part gràcies a una subscripció popular: "Es va fer una campanya entre particulars, empreses i institucions, una mena de patrocini en què, a canvi d'una aportació que en el nostre cas va ser simbòlica --crec que van ser 50 euros--, posaven el nom del padrí en un dels tubs. Però va ser una iniciativa de la Fundació. Que després el senyor Millet se'n quedés una part..." Claret va insistir a separar la institució de qui n'ha sigut el president els últims trenta anys: "Crec que ha de quedar clar que una cosa és el Palau i l'altra, el senyor Millet. És aquest segon qui ha tingut el comportament que ara anem coneixent, i qui s'ha servit de l'entitat per enriquir-se i que per això mereix òbviament el càstig que el jutge decideixi". I va assenyalar una de les possibles causes que han permès la situació actual: "L'Orfeó, per la seva forma jurídica, no estava obligat a passar auditories. Crec que és per aquí que s'ha escapat tot aquest tema. Ara bé, també s'ha de dir que, per més auditories que hi hagi, si algú es proposa fer una cosa així, sempre trobarà l'escletxa per intentar-ho".
Finalment, el director de l'ONCA va matisar que la seva condició de patró del Palau --al costat d'altres noms il.lustres com ara Montserrat Caballé, Jaume Aragall, Jordi Pujol i el seu germà, Lluís Claret-- és purament "honorífica", i que no han estat ni convocats ni informats arran dels esdeveniments de les últimes setmanes: "De fet, en tots els anys que fa que en sóc patró només he assistit a un parell de juntes i es tractava més que res de fer-hi acte de presència". El que no perilla és la col.laboració amb l'ONCA, que al gener estrenarà la setena temporada del Petit Palau.
El Periòdic d'Andorra