ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Un musicòleg creu que Beethoven no va compondre el 'Per Elisa' que avui coneixem

13/10/2009 |

 

L'investigador italià qüestiona que el que avui en dia escoltem del compositor alemany es correspongui al que va sonar a principis del segle XIX | Defensa en una tesi que presentarà a la UAB que l'autor de la famosa peça és un tal Ludwig Nohl

 

Beethoven no és l'autor de Per a Elisa. El veritable creador d'aquesta petita però famosíssima peça tal com es coneix avui en dia és un tal Ludwig Nohl, un musicòleg que va utilitzar uns manuscrits del sord genial per "compondre" l'obra, segons una teoria de l'investigador italià Luca Chiantore.

Aquesta extraordinària argumentació forma part dels resultats d'una llarg treball de vuit anys sobre Beethoven i la seva relació amb el piano, i inclou altres xocants proves que demostren que el Beethoven que avui s'escolta és profundament diferent del que va sonar al seu dia, en els anys posteriors a la Revolució Francesa.

Chiantore, musicòleg i pianista especialitzat en la història de la interpretació, proposa aquesta sorprenent relectura sobre la creació de Per a Elisa en la seva tesi doctoral, que demà mateix defensarà a la Sala de Graus de la Universitat Autònoma de Barcelona, han informat avui fonts de aquest centre.

L'autor de la investigació assenyala que Per Elisa no es va donar a conèixer fins a 1867, just 40 anys després de la mort del compositor, i d'ella sobreviu només un esbós manuscrit que no presenta l'obra en el format que actualment es coneix.

Segons les dades històriques i musicològics aportats per Chiantore, va ser "gairebé amb tota seguretat" Ludwig Nohl, un aleshores jove musicòleg alemany, que va aprofitar aquests apunts autògrafs per "compondre" la peça atribuïda avui a Beethoven.

Una àmplia sèrie d'evidències avalen aquesta suposició, dades que Chiantore ha sintetitzat també en un dels capítols del seu pròxim llibre, dedicat precisament a l'autor del Clar de Lluna ( "Beethoven i els seus exercicis tècnics, entre composició, improvisació i investigació sonora") que serà publicat pròximament per l'editorial Nortesur.

Chiantore, italià establert a Espanya, dirigeix des de 2003 Musikeon, el centre de serveis musicològics i formació musical especialitzada, amb seu a Barcelona ia València, que ha subvencionat aquesta investigació. És a més autor d'una Història de la tècnica pianística, publicada a Espanya (Alianza Editorial 2001), llibre de lectura obligatòria en Conservatoris, Universitats i Escoles Superiors de Música de molts països.

Malgrat la seva joventut, Chiantore (Milà, 1966) és una figura molt coneguda en el món de l'educació musical en llengua castellana, informa la UAB. Gran comunicador, "investigador infatigable i apassionat per la docència"-expliquen des de la UAB-Chiantore imparteix Teoria de la Interpretació i Història de la música del segle XIX a l'Escola Superior de Música de Catalunya i és professor de piano a l'Escola Internacional de Música de la Fundació "Príncep d'Astúries".

A València, la seva activitat pedagògica es concentra en els Cursos anuals d'anàlisi i interpretació pianística de Musikeon, que dirigeix des de 1992.


La Vanguardia

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet