ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

El director de l'Orfeó demana un debat abans de nomenar un director artístic

26/10/2009 |

 

El director de l'Orfeó Català, Josep Vila, considera que abans de nomenar un director artístic del Palau de la Música ha d'haver un debat "profund, lliure i plural" entre les persones que fins ara s'han responsabilitzat de la part artística de la institució.

 

En una entrevista amb Efe, Vila ha recordat que fins ara no ha existit aquesta figura al Palau, sinó que hi havia una sèrie de persones que s'encarregaven d'aquesta part, "per sota d'una estructura rígida". Vila ha subratllat que "si algú ha d'assumir aquesta tasca ha de ser el millor candidat possible, perquè cal ser ambiciosos, en no ser (al Palau) un auditori qualsevol".

Fins ara, l'absència d'un director artístic era suplerta pel voluntarisme del director del cor professional, Jordi Casas, el mateix Vila i l'equip directiu de l'escola del centre. "Ni tan sols per al cicle emblemàtic, el Palau 100, érem escoltats ni podíem dir res de cara a la programació", ha precisat.

La cúpula directiva anterior, segons el director de l'Orfeó, "no tenia cap cultura musical i actuaven com a mers especialistes del màrqueting". En la seva opinió, ara el que s'hauria de dur a terme és "un projecte que serveixi de base per l'ideari artístic en el qual es doni suport a la nova direcció artística".

Alguns músics com el compositor Xavier Benguerel han arribat a demanar que es convoqui un concurs internacional per crear la plaça de director artístic, amb l'objectiu que al Palau torni a ser "el temple de la música catalana".

En la nova etapa que s'ha obert en els darrers mesos arran de la destitució del president de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música, Fèlix Millet, i del seu cercle més proper, Vila entén que ha de "incrementar la presència de l'orfeó fora de Catalunya i d'Espanya ". A més, sosté que, tot i que es tracta d'uns cors d'aficionats, hi ha repertoris que els poden fer com si fossin professionals.

La intenció és que l'Orfeó Català pugui fer dos viatges importants a l'any, el que també permetria que els membres d'aquest cor poguessin compaginar-lo amb les seves tasques professionals, al marge de l'àmbit musical. En paral.lel, l'Orfeó fomentarà, segons Vila, la presència de cors convidats d'altres països en un intercanvi per racionalitzar les despeses que comporten aquests desplaçaments.

La primera gran cita fora de les terres catalanes serà el 28 i 30 de gener al Festival Internacional de Música i Dansa de Granada-una cita que havia estat suspesa pel mateix Millet legant falta de mitjans-al costat de l'Orquestra Ciutat de Granada.

Pel que fa al contacte més íntim amb el públic de sempre, que tindrà lloc a la tradicional nit de Sant Esteve, el 26 de desembre, Vila reconeix que aquest any l'Orfeó "estarà més que mai en el punt de mira" i anuncia que han preparat un programa que combinarà la música catalana d'arrel tradicional i religiosa amb peces universals com el "Magnificat" de Bach. "És un dia que no s'ha d'embrutar amb lusions als fets tan indignes que ens estan sacsejant actualment", ha precisat.

Pel que fa a com estan els ànims després de l'escàndol protagonitzat per Millet pel desviament de fons del Palau, Vila remarca: "el missatge que rebo dels membres dels cors és que estan disposats a tot i molt il.lusionats amb vista a nous projectes. El que ha passat ha passat, i ara estem refent, però som i volem continuar estant ".


La Vanguardia

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet