ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

El Liceu planta cara a la crisi amb una temporada plena d’estrelles

16/1/2010 |

 

El cartell manté l’equilibri entre les grans obres del repertori i les peces contemporànies.‘Ifigènia a Tàurida’, un muntatge de Pina Bausch que uneix òpera i dansa, obrirà la programació

El Gran Teatre del Liceu s’enfronta a la crisi amb una gran temporada d’òpera i dansa, variada i atractiva, amb cinc noves produccions tot i els ajustos pressupostaris i les turbulències econòmiques. «No ens podem permetre fer un pas enrere», va afirmar ahir Joan Matabosch, director artístic del Liceu, en la presentació del programa. El coliseu compta amb un pressupost general de 54,4 milions d’euros (51% aportat per administracions públiques i 49% de recursos propis).

Grans veus, batutes de primera fila, reconeguts directors d’escena i companyies de coreògrafs consagrats ompliran la programació 2010-11, que manté l’equilibri entre grans obres del repertori i peces contemporànies. Tres títols seran estrena a Espanya: LByron, d’Agustí Charles; Ariane et Barbe-Bleue, l’única òpera acabada de Paul Dukas basada en una obra simbolista de Maurice Maeterlinck; i Into the little hill, de George Benjamin (al Foyer), a càrrec de la London Sinfonietta. Lulu, d’Alban Berg, considerada obra clau del segle XX, que no es representava des de 1987, completa el repertori modern.

CALIXTO BIEITO / La temporada obrirà amb Ifigènia a Tàurida, de Gluck, en la versió vienesa. Es tracta d’un aclamat muntatge de la desapareguda Pina Bausch, que integra dansa i òpera amb naturalitat. Carmen, de Bizet, un dels títols més populars, arribarà en la versió escènica amb què Calixto Bieito va debutar en la lírica. «Serà un homenatge al Festival de Peralada, que es va atrevir a demanar-li aquesta òpera», va dir Matabosch, que espera molt d’aquesta nova producció amb dramatúrgia «reconstruïda». Serà difícil quedar-se sense entrada: hi haurà 21 funcions, vuit fora d’abonament. Falstaff,
de Verdi, un altre títol esperat --feia 27 anys que no es reposava– torna en una producció dirigida per dos cracs: Fabio Luisi (música) i Peter Stein (escena).

Veure l’incombustible Plácido Domingo interpretar un rol händelià serà possible amb Tamerlano, encara que serà en versió concert i amb un extraordinari repartiment que inclou dos sonats debuts: el de la mezzo Anne Sofie von Otter i el contratenor Max Emanuel Cencic. També en versió concert arribarà Daphne, de Richard Strauss, a càrrec de l’OBC, dirigida per Pablo González, el seu jove i nou titular.
Anna Bolena, de Donizetti, que eva inaugurar el coliseu el 1847, comptarà amb una nova producció dirigida per Rafael Duran, home de teatre que debuta al Liceu. Tindrà un doble repartiment estel·lar, amb Edita Gruberova-Fiorenza Cedolins, Josep Bros-José Manuel Zapata i Elïna Garanca-Sonia Ganassi, entre altres. El capítol d’òpera italiana compta a més amb el díptic Cavalleria rusticana/Pagliacci, en una moderna producció de Richard Jones per a l’English National Opera.

Wagner estarà present a la temporada amb Parsifal, òpera sagrada que comptarà amb una posada en escena del polèmic Claus Guth. Der Frei-schütz, de Carl Maria von Weber, arribarà amb un altre director amant d’experiments: Peter Konwitschny.

En dansa destaca el debut al coliseu de la companyia de Martha Graham. El Ballet de la Semperoper de Dresden presentarà Giselle, un clàssic revisat per la jove i fresca mirada del britànic David Dawson.

MARTA CERVERA
El Periódico de Catalunya

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet