ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Màgia simfònica a Santa Maria del Mar

31/12/2003 |

 

L'Orquestra de les Orquestrades, formada per 130 joves, actua a la basílica gòtica.

130 nens i adolescents d'entre 10 i 19 anys podran explicar quan siguin grans que van tocar en una colossal orquestra simfònica a la basílica de Santa Maria del Mar. I no van tocar qualsevol cosa, sinó fragments d'El llac dels cignes, de Txaikovski, de West side story, de Leonard Bernstein, i d'Els miserables, de Claude-Michel Schönberg. Fins i tot van estrenar Diversitat, una partitura escrita per a ells per Lluís Vergés. A veure qui supera això quan ho diguin en una sobretaula. El seu futur està per escriure, però dimarts van ser joves prodigiosos que van estremir el públic que omplia l'església gòtica. Que també és prodigiosa: una construcció de pedra lleugera com un suflé.
El concert final de l'11a edició de les Orquestrades de Catalunya va ser la guinda a quatre dies de bogeria. Els directors Xavier Casademunt i Alfons Reverté es van trobar el 27 de desembre al matí amb els 130 nois inscrits. Hi havia orquestres i instrumentistes del Japó, València i tot el Principat. El repte era fer-ne un sol grup en un temps rècord. Durant tres dies van assajar vuit hores diàries. I dimarts a les deu del matí ja eren al peu del canó a Santa Maria del Mar. Tenien tota una jornada de proves al davant.
Xavier Casademunt no es va desanimar per l'"experiència acústica traumàtica" que va suposar el primer assaig d'El llac dels cignes al temple. "Ara hi ha una reverberació criminal, però amb la nau plena el so millorarà. Procureu tocar net i suau", els va dir als seus músics. Els nois van reprimir l'eufòria que els produïa tocar en una gran orquestra. A cada prova, en efecte, tocaven més net i més suau.
Laura Beltran (clarinetista de 16 anys), Anna Escalé (violinista de 17 anys) i Laura Camps (violinista de 15 anys) es coneixen d'anteriors Orquestrades. Cursar estudis superiors de música no figura en els seus plans. De fet la música simfònica no és la seva música favorita. Els agrada "per estudiar o per desconnectar", però prefereixen "el pop i el rock en català". Ningú ho hauria dit veient-les tocar. Anaven de debò.
Sumi Tanno (un violinista de 20 anys) estudia segon curs de llengua espanyola a la Universitat de Tòquio. Els assajos maratonians no li han impedit visitar la Sagrada Família, la Casa Batlló i la Pedrera. Només faltaria. "L'única cosa negativa d'aquesta trobada és que he vist que el meu espanyol fa riure", va assegurar. Bé, l'expressió fa riure ja indica un cert nivell.
Eduard Ninot (violoncel.lista de 15 anys) carregava com podia el seu instrument. Un mort. "A l'escola et deixaven un violoncel una temporada. Ho vaig provar, em va agradar i el violoncel em vaig quedar", va dir. A Ninot li agraden tots els estils de música "menys la màkina".
Van arribar les set del vespre. Primer va actuar l'Orquestra Salvador Giner, de València. Després, l'Orquestra Simfònica Agustí Borgunyó, de Sabadell. I, finalment, l'Orquestra de les Orquestrades. La basílica es va omplir de gom a gom. Els nois, uniformats, van tocar molt net i molt suau. Casademunt no havia mentit: el so era un altre. Màgia a Santa Maria del Mar.

Ramón Vendrell
El Periódico

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet