22/7/2010 |
El socis de l'Orfeó Català van aprovar ahir en assemblea general el projecte de modificació dels estatuts que limita la durada dels càrrecs directius a dotze anys.
“Volem adaptar-nos a la legalitat i tenir més mecanismes de control” Amb 234 vots a favor, 20 en contra i 11 en blanc va quedar aprovat ahir el projecte de modificació dels estatuts de l'Orfeó Català en una assemblea general extraordinària que va aplegar 215 socis dels 1.750 que té l'entitat. La proposta d'estatuts l'ha redactada una comissió jurídica triada en la darrera assemblea general del 26 de febrer. El seu president, l'advocat Miquel Roca i Junyent, va insistir ahir que la missió de la comissió no era redactar uns nous estatuts, sinó “adaptar” els actuals al Codi Civil, així com “revisar els òrgans de gestió” i “adaptar-los” perquè siguin més “àgils” i establir un sistema d'elecció dels membres de la junta directiva, tot plegat per evitar casos com el de Fèlix Millet.
La modificació de l'exercici social per adaptar-lo a l'any natural, la necessitat de controlar els comptes de l'entitat a través de pressupostos clars presentats i aprovats anualment són algunes de les característiques principals dels nous estatuts, que també regulen la invalidesa del vot en cas de conflicte d'interessos, i inclouen un capítol sobre el règim electoral. L'article 39è estableix la limitació dels càrrecs de la junta directiva a dotze anys. La meitat de la junta es renovarà, a més, cada dos anys.
S'ha inclòs per primera vegada una referència explícita al fet que els representants de la junta directiva en la Fundació del Palau estan “subjectes” a l'assemblea general. “Amb això volem adaptar-nos a la legalitat i tenir més mecanismes de control”, va dir Roca. L'advocat va subratllar que havien treballat des de la més “absoluta independència” i des del “marc més integrador possible”.
Abans de procedir al debat de les seixanta planes d'esmenes presentades pels socis, Roca i Junyent va aclarir que els estatuts són una “resposta al moment actual” i que es poden modificar en un futur. “Moltes esmenes volien anar més enllà i no li pertocava a la comissió de decidir”.
Els cantaires, satisfets
Diversos socis van demanar aclariments sobre certs aspectes dels estatuts i un soci cantaire va llegir una carta en nom d'un grup de cantaires en què lloava la gestió feta per la comissió. Va expressar la necessitat de recuperar la confiança i deixar enrere “l'obscurantisme” i el “despotisme”, impulsats per un esperit de renovació i transparència: “El criteri musical i els cantaires han passat a ocupar el centre de la presa de decisions”. Un altre soci, però, va expressar la seva desconfiança davant d'alguns “processos”, tot i que, davant de l'aparent quòrum generalitzat, va decidir retirar les seves esmenes i per acabar va engegar: “Pitjor del que estàvem amb Millet no podem anar.”
D'altra banda, ahir també es va aprovar per àmplia majoria el nou article 62, referit a la dissolució de l'Orfeó Català, que estableix que s'haurà de comptar amb la meitat més un de la totalitat dels socis per dissoldre l'entitat, mentre que fins ara una sola oposició de 25 vots podia bloquejar la dissolució.
La presidenta de l'entitat, Montserrat Carulla, va cloure l'assemblea afirmant que s'ha iniciat el procés que mena a les eleccions, previstes a la tardor: “Hem de trobar les persones que lideraran la nova etapa del Palau i l'Orfeó Català”.
Valèria Gaillard
El Punt