28/9/2010 |
Professionals de renom critiquen la decisió, presa per motius econòmics. La Conselleria d'Educació fusiona l'agrupació amb l'Escola de Música.
La Fundació de la Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC) està en perill i pot veure seriosament afectada la seva independència com a projecte educatiu i la seva autonomia de gestió. La idea de fusionar l'entitat amb l'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC), promoguda per la Conselleria d'Educació, amb participació majoritària en el patronat de totes dues, ha disparat l'alarma en el sector musical.
«És una decisió política per simplificar i reduir els pressupostos destinats a ensenyament que perjudica la JONC. L'elimina del panorama perquè d'aquí que la JONC passi a convertir-se en l'orquestra de l'ESMUC hi ha només un pas», afirma Edmond Colomer, que acaba de debutar com a titular de la Simfònica de Màlaga. Josep Pons, director de l'Orquestra Nacional d'Espanya, també tem el pitjor. «Però, ¿per què ha d'entrar la JONC a l'ESMUC? Cap país europeu amb una orquestra d'aquestes característiques, que es dedica a formar els millors estudiants de tot el territori, la vincula a un conservatori», destaca Pons.
Els 18 conservatoris de música de Catalunya i l'Escola Superior de Música del Liceu també han fet arribar la seva preocupació a la Conselleria d'Educació.
Els nous estatuts de l'ESMUC, el nou paraigua jurídic que englobarà la JONC, han d'aprovar-se en reunions del patronat de l'orquestra i de l'ESMUC programades el pròxim 14 d'octubre a la Conselleria d'Educació. «Estem preocupats perquè no s'especifica en el document ni els òrgans de què disposaran, ni les funcions específiques de la JONC amb claredat», diu Roser Trepat, patrona i fundadora de la formació des del 1999. «Una cosa que funciona i s'ha guanyat el reconeixement a base d'anys de treball solvent no mereix això», diu, indignada, amb la manera com s'ha portat l'assumpte, sense consultar amb especialistes en música.
«NI UN MIL·LÍMETRE»
Josep Francí, director general d'Ensenyaments Professionals Artístics i Especialitats, considera que no hi ha motiu d'alarma: «La JONC mantindrà la seva independència. La seva autonomia no es veurà alterada ni un mil·límetre». En la seva opinió, «el problema d'aquesta fundació és que era massa petita i corria el risc que altres fundacions que treballen en el mateix àmbit desenvolupessin una iniciativa similar».
Aquesta absorció va ser promoguda per un acord del Govern de l'1 de juny passat per millorar les finances públiques davant la crisi. La JONC, una orquestra que forma músics d'entre 13 i 25 anys de tot Catalunya, té un pressupost de 650.000 euros i tres empleats. Francí no va saber explicar ahir quins rèdits s'obtindrien amb l'operació que, de moment, ha aixecat molt recel. «No puc quantificar l'estalvi en aquest moment perquè són temes de gestió», va declarar ahir. «Hi haurà serveis de l'ESMUC que es podran estendre a la JONC», va afegir el director general, que va garantir la continuïtat en el càrrec del director de l'ESMUC, Manuel Valdivieso, i del gerent, Antoni Pallès.
MARTA CERVERA
El Periódico de Catalunya