ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Novetats

Tria un apartat:

Cerca de novetats

Paraules:
Tema:
Tipus:
Ajuda

la mà de guido
 

NOVETAT

Borodin Quartet 60th. Anniversary

Borodin Quartet 60th. Anniversary

Classificació temàtica: Música de cambra i solista instrumental


Onyx

Recomanat per Catclassics

El Quartet Borodin és un dels històrics. Un ja llunyà 1945 un grup d'estudiants del Conservatori de Moscou va decidir crear un grup de cambra anomenat llavors Quartet Filharmònic de Moscou, nom que va canviar deu anys després per l'actual. És actualment el quartet que s'ha mantingut viu durant més anys i aquest és el principal motiu pel qual la nova discogràfica Onyx ha aprofitat el seu seixanté aniversari per editar el CD que avui us comento.

No s'ha plantejat aquest Borodin Quartet 60th Anniversary com un repàs a la trajectòria del grup, ja que no hi apareix cap obra dels seus compositors emblemàtics: ni Shostakovich, qui supervisava personalment als Borodin en la interpretació i sovint estrena dels seus quartets i de qui s'han convertit en intèrprets oficials; ni Beethoven de qui han interpretat en nombroses ocasions la integral dels seus quartets per a corda. Els Borodin s'han dedicat majoritàriament als llargs d'aquestes dècades a interpretar música russa, focalitzant-se en la de compositors contemporànis amics seus: Weinberg, Knipper, Tchaikovsky (Boris) i Schnittke.

L'ànima dels Borodin és òbviament Valentin Berlinsky, el cellista únic supervivent de la formació original i memòria vivent de la musica clàssica del segle XX, que ha anat adaptant-se des de mitjans dels 70 a les tendències dibuixades per les noves incorporacions del primer i segon violins i que van fer que la dedicació dels Borodin virès cap a Beethoven.

Actualment el Quartet Borodin és més eclèctic. Hi com a mostra aquest CD que s'inicia i es clou amb obres del compositor que dóna nom a la formació: el Quartet nº 2 en Re major i la Serenata alla Spagnola d'Alexander Borodin, autor que declarà que ‘estic absolutament convençut que la música de cambra és un dels més potents camins pel desenvolupament del gust i del coneixement musical'. Totalment d'acord, Alexander! i qui no vibri amb la interpretació d'aquest compacte del seu Allegro moderato o amb el Notturno: Andante del segon quartet de corda, millor que ho deixi estar. La resta del disc està dedicat una de les millors pàgines de Tchaikovsky, l'Andante cantabile del seu primer quartet de corda, la Romança de Rachmaninov, el magnífic Quartettsatz de Schubert i el Langsamer Satz del primer Webern. Una variada selecció que ens mostra la ductilitat que ha exhibit el Borodin Quartet en els darrers anys i que demostra una excellent salut. Per molts anys!

Ignasi Albors
 



Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet