ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Novetats

Tria un apartat:

Cerca de novetats

Paraules:
Tema:
Tipus:
Ajuda

la mà de guido
 

NOVETAT

Els quartets de joventut i els Divertiments K 136, 137 i 138

Els quartets de joventut i els Divertiments K 136, 137 i 138

Classificació temàtica: Música de cambra i solista instrumental


W.A. Mozart
Els quartets de joventut i els Divertiments K 136, 137 i 138
Cuarteto Casals

Harmonia Mundi

El Cuarteto Casals (sic) torna al classicisme després de la seva incursió en la música de finals del segle XIX i d'inici XX: van començar la carrera discogràfica interpretant els quartets per a cordes d'Arriaga i a principis d'any feien un salt en el temps que els duia a interpretar Zemlinsky i Debussy. Ara, de nou, s'embranquen en el classicisme en la interpretació dels quartets per a corda de Mozart.

Aquesta colecció es composa d'uns quartets que, sense arribar a la qualitat dels que haurien de venir, com els dedicats a Haydn -veritable obra mestra en la música de cambra-, contenen ja elements genials que destil•len aquella facilitat i naturalitat tan preuada al període clàssic. Aquests primers quartets potser són obres de qualitat similar a la d'altres contemporanis seus, però el cas de Mozart és òbviament excepcional ja que aquest hi arriba molt més jove!

Aquests 3 CD ens permeten tenir accés a la primera incursió de Mozart en el quartet de corda, un dels formats essencials (segurament el més important juntament amb la simfonia) de la història musical. Sembla ser que el Quartet nº 1 l'op. 80 va ser escrit de cop, una nit en el viatge que el dugué l'any 1770 a Itàlia. Mozart és un adolescent de 14 anys. No repeteix fins a 1772 quan escriu entre els darrers mesos de 1772 i els primers de 1773 la primera sèrie complerta de quartets: els Quartets milanesos (K 155-160) escrits durant el període que va estar-se a Milà presentant la seva òpera Lucio Silla. Entre aquests quartets i el primer, solitari, escriu 3 divertiments per a cordes. Aquí Mozart deixa una mica de banda la simplicitat i experimenta amb el format introduint-hi pinzellades ara passionals, ara melòdiques, flirtejant amb l'Sturm und Drang però mantenint ja, encara que sigui de reüll, una mirada cap al seu model: Joseph Haydn.

Els Quartets vienesos (K 168-173) són la reacció admirada als Quartets op. 20 ‘Del Sol' de Haydn. El canvi sofert pel jove Mozart és important. Se li noten les influències rebudes al lloc on bullia l'activitat musical de l'època : hi trobem la introducció de Minuets, els tons menors, grans dosis d'expressivitat.

El Cuarteto Casals es troba en un moment interessant de la seva jove carrera (va ser creat encara no fa deu anys, el 1997). Després d'uns inicis amb obres relativament poc frequents en el panorama discogràfic, ara per primer cop s'enfronten a obres amb força més competència i això serà encara més cert quan completin el cicle amb els quartets més importants de Mozart. Sens dubte, el millor està per arribar.

Ignasi Albors



Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet