ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Novetats

Tria un apartat:

Cerca de novetats

Paraules:
Tema:
Tipus:
Ajuda

la mà de guido
 

NOVETAT

Dvorák Cello Concerto, Dumky Trio

Dvorák Cello Concerto, Dumky Trio

Classificació temàtica: Música simfònica i concertant


Dvorák
Cello concerto i Dumky Trio
Jean-Guihen Queyras
The Prague Philharmonia
Jurí Behlolávek
Isabelle Faust i Alexander Melnikov (Dumky Trio)

Harmonia Mundi

Jean-Guihen Queyras és un violoncelista que destaca pel seu eclecticisme. Malgrat això si resseguim la seva trajectòria podem intuir una certa tendència cap al segle XX i la contemporaneïtat. Ha gravat obres de Dutilleux, Schoenberg, Kodaly, Britten, Ligeti i de Boulez. No oblida però el repertori clàssic i després d'encarar els concerts de Haydn (ja amb Harmonia Mundi amb qui va guanyar entre d'altres premis el prestigiós Diapason d'Or) ara ens presenta l'obra concertant per a violoncel més emblemàtica del romanticisme: el concert en Si menor op. 104 de Dvorák.

Les obres d'aquest CD marquen l'inici i la fi de l'aventura americana, que ja en plena maduresa, inicià Antonin Dvorák a finals del segle XIX: l'any 1891 escriu el Trio Dumky mesos abans de partir cap al nou món i, a mode de cant dels adéus a la seva terra; quatre anys després durant 1895 escriu el Concert per a violoncel. En el concert per a violoncel hi trobem diversos temes d'inclinació pentatònica, típicament folklòrics però en el fons la seva música ens segueix remetent a Brahms, el seu amic i mentor.

El seu Trio en mi menor op. 90 'Dumky' anomenat així per estar format per sis dumkas,1 dances eslaves de caràcter alegre, cadascuna d'elles amb un tonalitat diferent que representa un bon exemple de la música cambrística de Dvorák.

Ignasi Albors



Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet