ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Novetats

Tria un apartat:

Cerca de novetats

Paraules:
Tema:
Tipus:
Ajuda

la mà de guido
 

NOVETAT

¡Viva la zarzuela!

¡Viva la zarzuela!

Classificació temàtica: Òpera i sarsuela


P. Domingo, M. Bayo, A. Kraus, V. Villarroel, J. Pons, L. Casariego, M. Lanza, A. Rodrigo, R. Pierotti, S. Sánchez Jericó, C. Álvarez, R. Castejón, S. Tró, E. Baquerizo. Coro de la Universidad Politècnica de Madrid / Coro de la Comunidad de Madrid / Coro Polifónico de laUniversidad (La Laguna) / Rondalla de Tenerife. Orquesta Sinfónica de Tenerife / Orquestra Sinfónica de Madrid / Orquestra Sinfónica de Galicia. Dir: Víctor Pablo Pérez / Antoni Ros Marbà.
 

Naïve. 1 CD. 70 min.

Selecció de fragments d'alguns dels registres sarsuelers efectuats sota la ventura del projecte del segell Auvidis –avui Naïve,- i Fundación Caja Madrid. Amb l'eix vertebrador de María Bayo com a reclam de marqueting en portada, no deixa de tractar-se d'un aperitiu per fer boca del que va ser la col•lecció en els anys 90. Un compacte mediàtic en el seu moment, amb evident afany promoció de l'esmentada iniciativa a partir d'alguns "highlights”, a pesar que les aportacions d'aquesta mena estiguin més llustrades per la lacra mercantil, tot i que en el cas, serveixi de resum i testimoni d'aquest cicle discogràfic sobre el gènere, amb intèrprets de reconegut -i justificat- primer ordre. Per aquest motiu disculparan que el crític prescindeixi d'entrar en detalls sobre l'alt nivell i les particularitats artístiques de cada fragment ja que, en tractar-se d'extractes dels registres oficials, considera més lucratiu emplaçar-los a conèixer les obres i lectures en el seu format d'origen. Quelcom, sense dubte, bastant més gratificant que fer de tastaolletes del mateix producte però reduït a dos, tres o quatre números.

Sí és interessant, però, esmentar que tres de les sis sarsueles incloses encara no han estat reeditades sota el protectorat de Naïve i, per tant, la seva disposició al mercat és quasi bé nul•la o es troben fora de catàleg. Casos referits? Els de La tabernera del puerto, Luisa Fernanda i El barberillo de Lavapiés amb la sorprenent exclusió de la Marina de Bayo, Kraus i Pons, un dels punts teòricament àlgids de la sèrie. Per la seva banda, l'edició del compacte és simple i conté unes notes de carpeta que no passen del mer complement en castellà, anglès i francès sense indicar l'any i procedència dels enregistraments, ni la lletra de les romances, duos o peces que, malgrat ser conegudes pel gran públic, són necessàries en una difusió del projecte més enllà de les fronteres estatals. Dades que els aficionats mitjos i els neòfits agrairien.

Albert Ferrer i Flamarich
 



Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet