ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Novetats

Tria un apartat:

Cerca de novetats

Paraules:
Tema:
Tipus:
Ajuda

la mà de guido
 

NOVETAT

Invitation au voyage

Invitation au voyage

Classificació temàtica: Recital vocal i lied


Dietrich Henschel, baríton

Harmonia Mundi

Recomanat per Catclassics

La fascinació que la cultura europea té per la figura del caminant ve de lluny. Des del peregrí que durant l'Edat Mitjana cercava el santuari de destí fins el caminant romàntic que camina per fer front al buit existencial que l'empeny i que troba en la natura la calma a la seva ànsia diverses són les manifestacions culturals que se n'han derivat.

En música el referent recent es troba clarament en Schubert: el seu lieder i sonata per a piano Der Wanderer i el preciós Winterreise (Viatge d'Hivern) evoquen la figura del caminant romàntic. L'anhel romàntic d'anar més enllà de l'horitzó, de travessar els límits, l'esperit transgressor, el desig del que és forani.

Però en aquest compedi anomenat ‘Invitation au voyage' s'obvia Schubert. El viatge comença amb Vaughan Williams i amb Mahler; el primer musicant les ‘Cançons de viatge' de Robert Louis Stevenson i el segon usant els seus propis poemes de joventut Lieder eines fahrenden Gesellen, on el ‘gesellen', el viatger diu adéu al món i emprén un viatge interior que el durà a trobar-se amb al seu jo més íntim. Uns lieder que en aquest format per a baríton i piano són més propers que no pas en el format de lieder per a orquestra, que enllaçen directament amb altres obres mahlerianes: la ‘Cançó de la Terra' i la primera de les simfonies, la Tità.

Clouen el compendi cançonn de Pizzetti musicant textes de Petrarca i obres del francès Duparc musicant entre altres poemes de Baudelaire.

Dietrich Henschel és un baríton total. El seu repertori ho abraça tot. Des de papers de Monteverdi al segle XXi, passant pels clàssics Mozart i Haydn o les romàntics Wagner, Rossini o Richard Strauss. I totes les modalitats: òpera, oratori, i també lieder.



Ignasi Albors

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet