ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Novetats

Tria un apartat:

Cerca de novetats

Paraules:
Tema:
Tipus:
Ajuda

la mà de guido
 

NOVETAT

Navidad renacentista

Navidad renacentista

Classificació temàtica: Música sacra


Música española del Renacimiento en torno a la Navidad
Capella de Ministrers
Carles Magraner, director
1 CD. 52 min.
 

Licanus

Navidad Renacentista. Música española del Renacimiento en torno a la Navidad és un disc d'aquella mena que no pot mancar a la nostra biblioteca musical. Representa tot un homenatge al Nadal per part de la nostra estimada Capella de Ministrers i, en especial, a la música renaixentista espanyola, que tan fecunda i prolífica va ser; i que podem dir que continua essent d'una actualitat innegable.
Aquest disc és una tria immillorable de villancicos de Nadal de dos discs de la mateixa Capella de Ministrers, els quals gaudeixen de renom des de fa molt de temps: Iudicii Signum (2002) i el Cançoner del Duc de Calàbria (1990). La novetat del present disc és el fet que ve ornat amb dues peces molt especials, gravades en directe al Palau de la Música Catalana (novembre de 2004).

Si analitzem el contingut del disc, de seguida veurem que la gran majoria són villancicos del Siglo de Oro. No hem d'oblidar que el villancico va ser una de les formes musicals predominants de l'època, juntament amb el romance. Però tampoc no podem oblidar que, en origen, el villancico no estava del tot relacionat amb el Nadal, ja que des del segle XIV el mot en qüestió es referia a una cançó (o composició poètica) que utilitzava molt freqüentment textos profans amb música inspirada en les tonades i danses de la gent del camp. Cal també tenir present que villancico prové del mot villano, terme que s'utilitzava per tal de distingir-lo de hidalgo o noble. Un dels villancicos més antics dels quals se'n té coneixença és el Bien Vengades, pastores, el qual ja el cantaven els nens del cor de la Catedral de Toledo cap a mitjans del segle XV durant els Maitines nadalencs, a manera de glossa de l'antífona gregoriana Pastores Dicite, pròpia d'aquesta celebració i que també queda recollida en el disc.

Capella de Ministrers ens ofereix una obra musical molt fresca, diàfana i alhora plena de color, de canvis de registre, de plenitud vocal i d'esperit de recerca musical. Podem afirmar que el disc presenta una transició del món musical medieval al pròpiament renaixentista. El disc s'obre amb l'antífona Pastores Dicite, d'un regust medieval molt evident, que ens recorda a les chansons de l'època de Richard Coeur de Lion. El villancico que segueix, Bien Vengades, pastores és també medieval, recorda vagament a la música que hom pot sentir al Llibre Vermell de Montserrat. I la peça que clou aquest disc és també d'origen medieval: el Cant de la Sibil•la Valenciana; aquesta última peça és, sense cap mena de dubte, la millor peça de tot aquest cd meravellós. Els instruments ens indueixen a una mena de flashback cap els orígens de la nostra cultura en una peça d'una bellesa singular, com un plany estripat que ens colpeix des del nostre propi interior. No oblidem que la Sibil•la (normalment l'Eritrea) anuncia la segona vinguda de Crist i el consegüent Judici Final. Aquesta versió és de les millors que mai he sentit, molt rica en matisos, en transicions de tessitures vocals diferents..., com un mosaic vocal en cascada.

Dolma Martínez i Moreno



Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet