ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Novetats

Tria un apartat:

Cerca de novetats

Paraules:
Tema:
Tipus:
Ajuda

la mà de guido
 

NOVETAT

Demestres. Stabat Mater

Demestres. Stabat Mater

Classificació temàtica: Música sacra


A. García Demestres
Stabat Mater
Cor Vivaldi
Òscar Boada

D+3

Ho confesso. No m'agraden els cors infantils. I que no se m'entengui malament; em sembla perfecte que els nens rebin una formació coral, però posats a preferir, prefereixo veus adultes (ja formades) que les de nens. Entenc l'esforç que alguns directors amb criteris historicistes fan i han fet en l'apropar-se, per exemple, a les cantates de Bach emprant nens per a les veus més agudes (com es feia al barroc), però avui en dia prefereixo mil vegades sacrificar el purisme i emprar una soprano o una contralt a una veu de nen.

Serveixi aquesta introducció per valorar en la seva justa mesura la crítica que avui faig ja que, tot i el que he dit, considero que el paper fet pel Cor Vivaldi en aquest Stabat Mater és excel•lent, així com excel•lent és aquesta obra de García Demestres. És, sens dubte, el millor que ha escrit mai. L'Stabat Mater el doctora als meus ulls per la seva complexitat i per la seva expressivitat.

L'Stabat Mater és sempre una obra colpidora –més enllà del grau de creença religiosa de cadascú-. Narra un dels fets més dramàtics possibles: el dolor d'una mare per la mort del fill. Com l'autor concreta ‘... la meva primera intenció va ser fer un Stabat Mater laic, on el dolor reflectit fos el de les mares del món, aquelles mares que pateixen avui pels seus fills, amb textos de mares amb fills desapareguts, morint a la creu de les drogues, morint per les llibertats'. El dramatisme de l'obra és present a tot arreu. Amb una gran simplicitat de mitjans que torna aguts els sentits (piano, orgue, pals de pluja, hand chimes i palmes a més de les veus) i tot i les dificultats descrites per Òscar Boada al llibret aquest és el millor disc per aproximar-se a la prometedora figura de Demestres.

Ignasi Albors



Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet