ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Novetats

Tria un apartat:

Cerca de novetats

Paraules:
Tema:
Tipus:
Ajuda

la mà de guido
 

NOVETAT

El sombrero de tres picos

El sombrero de tres picos

Classificació temàtica: Música simfònica i concertant


Falla: El sombrero de tres picos; Evocación (Orquestració de Cándido Alegría); Introducción i danza de La vida breve.
Marina Rodríguez-Cusí, mezzosoprano. Orquesta Filarmónica de Gran Canaria. Dir.: Pedro Halffter.
 

Warner. 1 CD. 53 min.

Nova lectura de El sombrero de tres picos que bona part de la crítica especialitzada ha titllat d'excessivament depurada i amb una difuminació poc favorable a la sonoritat de Falla. Cert o no, el jove Pedro Halffter tracta el ballet com una obra hipersimfònica. Tal i com fa amb la "Introducción y danza” de La vida breve que clou el compacte.

Halffter proposa una vessant agressiva, limítrofa i que marca evidents distàncies amb registres com el de Josep Pons i l'Orquesta Ciudad de Granada (Harmonia Mundi), no per modernitat però si per orientació del discurs. Hi manca plasticitat, ironia i una visió distanciada i alhora distesa, que facin profund tot l'anàlisi del que vol partir. Però el director madrileny és conseqüent d'inici a final i no minva valors essencials com la contundència (Danza del Molinero) i l'organicitat en una partitura directa. Sí en surten afectats l'encant i la sensualitat, en part per un ritme que ho arrabassa tot: hi ha climes i passatges queden poc matissats, amagats. En aquest sentit, s'entén que la versió vol fer justícia a l'energia de l'obra però el so, dur i fort, no té subtileses, ni flexibilitat i tendeix a un espectre de facècia (Dansa del Corregidor), rudesa (Seguidillas) i excessiva massivitat orquestral (Jota). Aspectes més palesos amb el toc de laboratori que allunya la intervenció de la mezzosoprano Marina Rodríguez-Cusí a l'inici del ballet.

L'edició, correcte, compta amb unes eficients notes de carpeta del musicòleg i crític Jorge de Persia, en una de les seves especialitats. Llàstima que l'altre complement a un malbaratat minutatge (53 minuts!) només sigui la Montañesa, una de les diverses peces espanyoles per a piano del compositor gadità. Resulta interessant per l'orquestració de Cándido Alegría avalada pel mateix Falla, malgrat l'evocació i tendresa manllevades per Halffter.

Albert Ferrer i Flamarich



Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet