ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Novetats

Tria un apartat:

Cerca de novetats

Paraules:
Tema:
Tipus:
Ajuda

la mà de guido
 

NOVETAT

Sonates per a piano. Volum 3

Sonates per a piano. Volum 3

Classificació temàtica: Música de cambra i solista instrumental


Sonates per a piano. Volum 3
Beethoven
Sonates nº 1, 2, 3, 4, 12, 13, 14 22 i 23
Paul Lewis
Harmonia Mundi, 2007

Harmonia Mundi

Hi ha qui diu que El Clavecí ben temperat de Bach és l'Antic Testament dels instruments de tecles i que el Nou el constitueix el conjunt de les 32 sonates de Beethoven. Aquesta mena d'afirmacions acostumen a ser gairebé sempre exageracions sovint properes a la boutade, però també és cert que en part resumeixen, si bé caricaturitzada, una veritat. El plantejament d'ambdues obres citades no té res a veure. Les sonates de Beethoven són fruit d'un treball constant al llarg de tota la seva vida. El piano és el seu instrument. El seu mitjà d'expressió natural. I en el conjunt hi anem trobant les seves etapes, els seus gustos, les seves evolucions, el seu caràcter. Però sempre la seva modernitat i originalitat fins arribar cotes altíssimes (en les seves darreres quatre sonates especialment).

Potser Paul Lewis és encara massa jove per abraçar una empresa tan ambiciosa com la integral de les sonates de Beethoven. Però pel que es veu (pel que se sent, de fet) se'n surt prou bé. En aquest tercer capítol hi trobem les quatre primeres sonates, amb clares influències de Clementi i Mozart (més que no pas de Haydn) però la seva originalitat ja és present al estructurar-les en quatre moviments i no en els tres habituals en la sonata clàssica. Després tres sonates d'entre 1800 i 1802 i que per a molts inicien el període romàntic en l'apartat de les sonates: la nº 12 anomenada ‘Marxa fúnebre', i el parell nº 13 ‘Quasi una fantasia' i la famossíssima nº 14 ‘Clar de lluna'. Tanca el conjunt de 3 CD, la nº 22 enllaçada emocionalment amb la Waldstein i la no menys famosa nº 23 Appassionata que exigeix el màxim de l'intèrpret.

Lewis, pupil d'Alfred Brendel, és un expert en música romàntica per a piano. El 2002 va oferir al Wigmore Hall de Londres la integral de les sonates de Schubert amb gran èxit. Potser aquell repte l'impulsa a plantejar-se ara un d'encara major. Completar la integral de les de Beethoven en CD. De moment, la cosa va bé.

Podeu sentir-ne uns fragment o comprar el CD a Harmonia Mundi



Ignasi Albors

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet