ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Novetats

Tria un apartat:

Cerca de novetats

Paraules:
Tema:
Tipus:
Ajuda

la mà de guido
 

NOVETAT

La orquesta y cada instrumento

La orquesta y cada instrumento

Classificació temàtica: Música simfònica i concertant


Conrad Cardús i Rosell
Dínsic. 144 págs.

Es publica en castellà aquesta divulgativa obra editada en català l’any 2005 per la mateixa Dinsic. Divisible en tres blocs, el primer introdueix els elements del so (altura, timbre, intensitat) i nocions bàsiques del llenguatge musical (compassos, ritme, intervals, indicacions d’expressió i execució, etc). El segon recull l’origen i consolidació de l’orquestra tot i que resulta incomplet. El darrer, el més extens, és una classificació d’instruments segons la secció i la família, amb les seves característiques comentades, un pràctic esquema de la seva tessitura i una il·lustració. Aquí es pot retreure la manca d’una descripció del so o almenys la cita d’algun passatge que permeti una fàcil identificació. També s’hi enyora un apartat sobre l’orgue.

D’altra banda, és discutible l’atribució de caràcters en les tonalitats (pàg.35); l’absència de una taula en anglès amb els noms dels instruments (pàg. 53), i l’ús terminològic de l’ escala 0 per a instruments com el contrabaix, el fagot i el trombó baix (pàgs. 70, 90 i 103).

De redacció molt accessible, aquest és un manual modest però més concís i útil pels aficionats sense coneixements musicals que altres semblants. Sens dubte, el lector es familiaritzarà fàcilment amb aquesta eina el nonagenari autor de la qual és un ex-violinista de qui no en surt cap dada biogràfica. Sana enveja, doncs, davant la gesta.



Albert Ferrer i Flamarich

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet