ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Novetats

Tria un apartat:

Cerca de novetats

Paraules:
Tema:
Tipus:
Ajuda

la mà de guido
 

NOVETAT

Breve historia de la ópera

Breve historia de la ópera

Classificació temàtica: Òpera i sarsuela


Jesús Trujillo
Alianza Editorial. 460 pàgs.

Recomanat per Catclassics

Avui, amb tanta cienciologia, per breu que sigui una història de l’ òpera sempre resulta parcial si no comenta processos com la influència de les editorials, del disc, l’evolució de l’orquestra i les veus, els valors i gustos de l’època, etc. Sense això, es ressegueix la història de l’espectacle amb el positivisme habitual en quant a nacionalitats, autors i títols més destacats sense afegir poc més que pinzellades subjectives. I aquest és un cas: un competent resum que es presenta actualitzat, incorpora dades i teories sobre l’origen del gènere i té suficient perspectiva del segle XX però que no contribueix a enriquir el que ja sabem.

Són agraïdes (malgrat que alguns ho discuteixin) opinions personals (Introducción, apartat de Donizetti i Verdi, per exemple) o que consideri les primeres produccions del segle XVIII com belcantistes –debat encara obert per alguns-. No obstant, no li mereixen apartat ni Don Pasquale, ni Romeu i Julieta o que la sarsuela i la influència italiana en l’òpera espanyola del segle XIX no es permeabilitzin en cap línia.

Com el propi autor reconeix, evita l’exposició dels arguments i part de les fitxes tècniques dels títols, complementant així el publicat sobre òpera en la mateixa col•lecció i editorial. L’edició és de butxaca i la lectura accessible per la capacitat de síntesis, l’ocasional cita de documentació –dels mateixos protagonistes, crítics de l’època o especialistes- i per la fluïdesa del discurs que permet una aproximació o un repàs, depèn del lector. Sense ser una meravella és recomanable encara que es tinguin volums semblants.



Albert Ferrer i Flamarich

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet