ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Novetats

Tria un apartat:

Cerca de novetats

Paraules:
Tema:
Tipus:
Ajuda

la mà de guido
 

NOVETAT

106 reflexiones sobre la voz y el canto

106 reflexiones sobre la voz y el canto

Classificació temàtica: Recital vocal i lied


Suso Mariategui
 

Discoplay. 70 pàgs.

Són molts els tractats i estudis sobre la veu i el cant que han aparegut al llarg de la història: Opinioni de cantori antichi e moderni (1723) de Pier Francesco Tosi; El arte del canto (1932) del tenor Francesc Viñas; Vademécum del artista lírico de Celestino Sorbe (1947), per citar-ne alguns. La majoria, deguts a cantants i estudiosos del fenomen vocal, han ampliat la bibliografia sobre la matèria oferint una manera d’entendre l’art del cant com a reflex d’un estil o d’una època. En aquesta direcció s’hi poden sumar les 106 reflexiones sobre la voz y el canto del tenor canari Suso Mariategui.

Editat l’any 2005 amb una humil presentació correcta i complementada per algunes fotografies, es tracta d’un llibre entretingut que recull consells, observacions i aspectes diversos estructurats en cites dividides segons temàtica. Com l’autor confessa, la gènesi d’aquest opuscle es troba en els pensaments inquiets fruit de la seva experiència com a cantant i professor que l’ha posat en contacte amb nombrosos artistes internacionals del panorama musical. Per tant, es reitera l’ exposat en el pròleg per l’ aguda capacitat analítica d’Arturo Reverter: la intenció no és confeccionar un vademècum sobre metodologia canora. El volgut és oferir un recull d’apreciacions que permetin perfeccionar, com a mínim entendre millor, alguns processos del cant.

Val a dir que no tots els capítols presenten un nombre semblant de cites (minso és el referit a les desafinacions). Algunes d’elles poden ser discutibles, com la 36 que ens remet a uns debats històrics en l’òpera com és el del cantant-actor. I altres es podrien haver reunit en una sola com les 57, 58 i 59. Totes estan enfocades sense pretensiositat ni abús de la sentència, en un to que tendeix a ser proper i col•loquial, quasi d’expressió parlada. De lectura ràpida, les bases són fiables i la utilitat d’aquestes petites reflexions dependrà, és clar, del lector.



Albert Ferrer i Flamarich

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet