ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Novetats

Tria un apartat:

Cerca de novetats

Paraules:
Tema:
Tipus:
Ajuda

la mà de guido
 

NOVETAT

Guía Universal de la Música Clásica

Guía Universal de la Música Clásica

Classificació temàtica: Música simfònica i concertant


Josep Pascual i Triay
 

Ma non troppo. 440 pàgs.

Recomanat per Catclassics

Des de la seva creació l’any 2000, el segell Ma non troppo, filial d’Ediciones Robinbook, ha editat nombrosos títols de caràcter pedagògic, enciclopèdic o lúdic. Entre aquests destaca el que el prolífer crític i també compositor Josep Pascual i Triay (Barcelona, 1964) va publicar el març de 2004. Pascual, tot i no ser gaire conegut per la majoria dels melòmans és una de les figures més versàtils en el món de la crítica musical actual i ressenya un gran nombre de novetats discogràfiques, programes de mà per a concerts i anàlisis d’obres en revistes especialitzades com Cd Compact i Scherzo. A més, ha participat en diverses obres enciclopèdiques i ser autor de llibres didàctics i de divulgació musical.

Eminent coneixedor d’estructures, formes, continguts musicals i extramusicals, així com dels registres i plantejaments en les directrius interpretatives; gràcies a la seva fina percepció té un criteri i una capacitat analítica amples, suggeridors i profunds. Capaç de fluctuar des dels elements menys transcendents als més essencials emprant un llenguatge concís i cautelosament tècnic, la seva faceta com a crític posseeix una gran instrucció i accessibilitat. Qualitats que confereixen una innegable fiabilitat pel melòman de qualsevol nivell i que es plasmen en aquesta Guía Universal de la música clásica. Una obra que, malgrat el mercantil títol designat per l’editorial, s’erigeix com a referent paral•lel a la Guía Universal de la Ópera de Roger Alier –autor del pròleg d’aquest llibre-.

S’hi combinen hàbilment els comentaris biogràfics, la valoració dels compositors –redimits de l’oblit, contemporanis i algunes compositores- i les anàlisis formals amb una breu discografia com a complement. No obstant, el format i la selecció són massa breus. Les qualitats de Pascual ofereixen molt més en un format doble i fins i tot en tres volums, pel qual Ma non troppo hauria d’haver apostat. En un estil directe i distant de la mera recopilació d’autors i obres de caràcter estàndard, és una fervent recomanació per a molts estudiants, melòmans i persones que vulguin apropar-se a l’immens i fascinador món de la música dels darrers quatre segles a Occident.



Albert Ferrer i Flamarich

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet