ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Novetats

Tria un apartat:

Cerca de novetats

Paraules:
Tema:
Tipus:
Ajuda

la mà de guido
 

NOVETAT

Pirateig mahlerià del 54

Pirateig mahlerià del 54

Classificació temàtica: Música simfònica i concertant


MAHLER: Simfonia núm. 1 “Tità”

JANACECK: Simfonietta

Wiener Philharmoniker Orchestra. Rafael Kubelik, direcció.

RETROSPECTIVE 93188. 1954. ADD. 1CD. 77:43 2008

RETROSPECTIVE

Cinquena Primera de Mahler per Kubelik comercialitzada –sempre amb el llistat de Pérez de Artega en mà- juntament amb les de Decca (1954), DG (1970), Supreme (1975), Audite (1979) i Telepol (DVD, 1980). I dic cinquena per que es tracta d’una reedició pirata de la de Decca amb els filharmònics vienesos. El so és bo, monoaural atès que l’enregistrament data del 27 de juny de 1954. Una sessió, crec, ja piratejada per altres segells. Poc cal afegir al respecte d’una lectura llegendària com aquesta: les cordes gaudeixen d’una lleugeresa i fluïdesa modèliques, tendeix menys a l’expressionisme de futures lectures i ja apunta molt el caràcter i vigor de les sessions dels anys 70, de les quals la versatilitat idiomàtica i la visceralitat en seran els eixos referencials.

Detalls? No hi ha la repetició en el primer moviment. La reexposició del segon tema del quart no és dramàtica sinó que la planteja com una reflexió. Marca com pocs les tensions dinàmiques dels metalls en el 59 d’aquest moviment (de 18’16” a 18’35”). I de complement, track 5, hi ha un extracte de la sessió d’enregistrament.

Clou el disc, la Sinfonietta de Janacek (8 i 9 de març de 1955) plena de força on, per exemple, les fanfares tenen poc d’ ostentoses, nostàlgiques o èpiques. Es tracta d’una lectura moderna, en una estètica evolucionada del romanticisme tradicional en el seu concepte. Segurament, tot i que no pugui assegurar-ho, també sigui una reedició pirata.



Albert Ferrer i Flamarich

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet