ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Novetats

Tria un apartat:

Cerca de novetats

Paraules:
Tema:
Tipus:
Ajuda

la mà de guido
 

NOVETAT

Beethoven. String Quartets op. 74 & 95

Beethoven. String Quartets op. 74 & 95

Classificació temàtica: Música de cambra i solista instrumental


Tokyo String Quartet

Harmonia Mundi

HMU 807460

52'33

Harmonia Mundi

Situem l'acció: Beethoven, després d'anys d'un gran furor creatiu on, entre moltes altres obres, escriu de la Tercera a la Sisena simfonies, els quartets op.18 i els Razumovsky, els 4t i 5è concerts per a piano, el concert per a violí i moltíssimes altres obres, la majoria d'elles mestres, baixa el ritme. Es pren un descans. El període heroic s'ha clos i es troba en un moment vital trascendent, amb problemes amb la seva salut i amb el seu nebot, i el seu art ho nota. Aquestes dues peces que comento avui són molt representatives d'aquest estat i apunten ja el darrer període artístic de Beethoven. Són dues obres emparentades tot i que responen a diferents sensibilitats: l'opus 74 'De les arpes' pels pizzicati del primer moviment, de 1809, és una obra serena, greu, reflexiva; en canvi l'opus 95 'Serioso' de només uns mesos més tard, és també greu però en ella hi percebim angoixa, més ombra que claror, dolor.

Els Tokyo aborden aquest tercer capítol de la seva lectura beethoveniana amb al solvència de sempre. Després dels op. 18 i dels Razumovsky ara aborden aquests quartets de trancisió cap als extraordinaris quartets finals.

Ikeda i Isomura representa la tradició del quartet mentre que Martin Beaver i Clive Greensmith són els nous membres d'un grup que tot i els recents canvis manté el seu nivell al llarg dels anys.



Ignasi Albors

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet