ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Novetats

Tria un apartat:

Cerca de novetats

Paraules:
Tema:
Tipus:
Ajuda

la mà de guido
 

NOVETAT

Poema satíric sobre el Gran Teatre del Liceu

Poema satíric sobre el Gran Teatre del Liceu

Classificació temàtica: Sense classificar


Gran Teatre del Liceu. Poema satíric en català

Estudi crític a càrrec de Roger Alier

Biblioteca Nacional de Catalunya, Barcelona, 2008 (36 pàgs.)

A partir d’un facsímil de difícil lectura, en especial per la qualitat de la tinta, la col•lecció Mínima 11 de la Biblioteca Nacional de Catalunya ha editat un estudi crític realitzat per Roger Alier, prestigiós historiador de l’ópera i professor de la Universitat de Barcelona. El text original és un poema d’escasses pretensions literàries però d’aguda mofa, que es vincula a una cèlebre polèmica vigent a la Barcelona musical dels anys centrals del segle XIX: la dels liceístes i els “cruzados”, entre partidaris del Liceu i del Teatre Principal –antic Teatre de la Santa Creu-.

Alier desmenteix que sigui un text d’un liceísta escrit vora el 1864 com suggereix el manuscrit. El sítua un decenni abans i l’atribueix a un “cruzado”. Per a justificar-ho desenvolupa eficaçment la seva faceta d’ historiador del Gran Teatre del Liceu i la música a Catalunya i la seva societat. Mereixen destacar-se l’excel•lent estudi preliminar, els documentats perfils biogràfics dels cantants citats –i del mestre Obiols- i les argumentacions d’ordre lingüístic.

L’edició, austera i elegant, inclou imatges del manuscrit i la reproducció del mateix. La lectura és rapidíssima i instructiva per la concisió i la redacción amena. Tot i que el text no sigui més que la gràcia d’un antiliceísta, la tasca de l’estudiós és tan satisfactòria com la iniciativa de l’entitat promotora en no menystenir un document com el present.



Albert Ferrer i Flamarich

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet