ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Novetats

Tria un apartat:

Cerca de novetats

Paraules:
Tema:
Tipus:
Ajuda

la mà de guido
 

NOVETAT

Satie, Avant-dernières Penséss

Satie, Avant-dernières Penséss

Classificació temàtica: Música de cambra i solista instrumental


Alexandre Tharaud, piano

Éric Le Sage, piano; Juliette, cant; Jean Delescluse, tenor; Isabelle Faus, violí i David Guerrier, trompeta.

2CD 2h'7m

Harmonia Mundi

Més enllà de les ‘Gymnopédies’

Satie és majoritàriament conegut per les seves ‘gymnopédies’ i per ser un personatge extravagant del París de finals del XIX i primers del XX. Aquest complet doble CD editat per Harmonia Mundi permet avançar en el coneixement de l’extensa obra d’Erik Satie (1866-1925).

 

Satie fou un personatge excèntric dins la música del seu moment però que influí i fou influenciat pels corrents d’un París on bullia el geni creatiu. Contemporani musical de Debussy, Ravel, Poulenc, Millaud, Honneger fou un artista amb connexions transversals amb artistes tan diversos com Utrillo, Picasso, Diàguilev, Jean Cocteau, Georges Braque, i participà tangencialment del dadaísme i del surrealisme amb Tristan Tzara, Francis Picabia, André Derain.

Alexandre Tharaud s’envolta d’amics per repassar el llegat de Satie. Sempre amb el piano com a protagonista, Tharaud planteja l’obra en dues parts: el primer compacte anomenat ‘Solo’ on fa un repàs a la música per a piano amb les Gnossiennes com a marques en el camí, fites que van definint una certa regularitat en el discurs. Peça curta, quasi apunt. La música de Satiu és sintètica, d’una simplicitat radical però altament evocadora. Sorprendrà d’aquest conjunt algunes obres amb piano preparat que donen a la personal harmonia musical un to humorístic i sorpresiu dècades abans de John Cage!. La brevetat fa que el nombre de peces sigui important. Més enllà de les anomenades gymnopédies, hi trobem la primera de les Gymnopédies (gairebé icona de l’autor), les Veritables Préludes flasques (pour un chien), les Trois Valses distinguées du précieux dégoûté, les Descriptions automatiques (preludiant el serialisme), la Piège de Méduse, Avant-dernières Pensées, les Heures séculaires et instantantanées, entre d’altres.

En el segon CD titulat ‘Duos’ dedicat majoritàriament a quatre mans i a dos pianos Tharaud és acompanyat per Éric Le Sage al piano a Trois Morceaux en forme de poire (que, en realitat són set!), Le Belle Excentrique i a Cinéma (transcrit a quatre mans per Darius Milhaud). Hi trobem també obres de petita cambra amb el violí d’Isabelle Faust a Choses veus à droite et à gouche (sens lunettes), amb el tenor Jean Delescluse a Ludions, amb la trompeta de David Guerrier a La Statue retrouvée i amb la seva amiga Juliette perfecta cantant pel to canalla cabaretesc de Je te veux, Chez le docteur, J’avais un ami i La Diva de l’Empire.

Podeu accedir a més informació d’aquest doble CD.



Ignasi Albors

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet