ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Novetats

Tria un apartat:

Cerca de novetats

Paraules:
Tema:
Tipus:
Ajuda

la mà de guido
 

NOVETAT

Gernika, l'òpera basca

Gernika, l'òpera basca

Classificació temàtica: Òpera i sarsuela


Escudero: Gernika

Ana María Sánchez, Gustavo Peña, Fernando Cobo, Manuel Lanza. Sociedad Coral de Bilbao. Sinfónica de Euskadi. José Ramón Encinar, director.

DECCA 0028947667957 DDD 2008 1CD 122:28

DECCA

Estrenada el 1987 en versió de concert, aquesta és la segona òpera de Francisco Escudero (1912-2002). Gernika, escrita en basc, recull en clau èpica amb caràcter simbòlic i màgic una història el nucli de la qual té a Gernika en una doble vessant: la de la població i la seva catàstrofe i la de la personificació d’aquesta. La simbologia i el missatge són molt assequibles. En l’aspecte musical, el llenguatge suma tendències, és a dir, juga amb l'eclecticisme. Tècnicament hi ha harmonies complexes i aspres, politonia, juxtaposició de ritmes. Expressivament crea moments d’ enorme tensió i opressió com a l’escena del bombardeig, tot i que aquesta ho aconsegueixi més per la vía de l’impacte que per la del desplegament de mitjans. No hi falten crits, onomatopeies i silencis dramàtics.

La tasca dels intèrprets és convincent en uns rols musicalment difícils i esgotadors. José Ramon Encinar recrea la partitura amb excel•lència i sentit del drama, tot i que s’hi enyori la posada en escena –encara pendent- que exigeix l’obra. Com les grans óperes, està concebuda com un tot audiovisual.

L’edició de Decca conté el llibret en basc i espanyol, amb unes completes notes d’Itziar Larrinaga Cuadra, autora d’un interessant assaig sobre Zigor!, la primera òpera d’ Escudero. Hi manca una traducció a l’anglès que amplii les fronteres comercials d’un dels grans títols operístics espanyols del segle XX.



Albert Ferrer i Flamarich

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet