ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Novetats

Tria un apartat:

Cerca de novetats

Paraules:
Tema:
Tipus:
Ajuda

la mà de guido
 

NOVETAT

La música, un acto de libertad. Entrevista a Antoni Ros-Marbà

La música, un acto de libertad. Entrevista a Antoni Ros-Marbà

Classificació temàtica: Sense classificar


La música, un acto de libertad

Antonio Madigan

Ediciones Autor. Madrid, 2008 (220 págs.)

Sense que Ros-Marbà sigui el millor director d’orquestra espanyol, com diu el pròleg, aquest llibre és atractiu per la combinació de la divulgació i l’erudició. Això sí, en ocasions Ros-Marbà només sembla l’ instrument legitimador de l’ exposat per l’entrevistador, Antonio Madigan, en un afany de considerable narcisisme teorètic. Especialment a l’inici del llibre. No es busqui, doncs, una introspecció sobre el director català més enllà de l’ estrictament musical en allò teòric i estètic. A més, l’autor passa de sofisticades explicacions a preguntes de diletant com la referida al funcionament de l’ orquestra, més lògica d’un treball d’altres característiques.

El títol també sobredimensiona unes reflexions suggerents i variades, en les quals no hi falten emotives referències a Celibidache i Toldrà, mestres de Ros-Marbà, ni incisos sobre el repertori impressionista francès. Pel melòman comú pot resultar excessiu el complex capítol sobre la secció àuria però és de gran interès.

Les errades? La pàgina 32 permet descobrir al filòsof Arnold Schopenhauer mentre que a la pàgina 67 s’ afirma gratuïtament que Leonardo Pisa era un bon home a partir d’ un retrat conservat. En resum, acceptable contingut d’aquesta masterclass encoberta tot i que la lectura no aconsegueixi l’empatia de propostes com la del tàndem Alier-Gorgori, ni l’atenció reverencial de Gilly-Boulez a La escritura del gesto, entre altres.



Albert Ferrer i Flamarich

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet