ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Novetats

Tria un apartat:

Cerca de novetats

Paraules:
Tema:
Tipus:
Ajuda

la mà de guido
 

NOVETAT

Biografia d'Antoni Ribera

Biografia d'Antoni Ribera

Classificació temàtica: Sense classificar


EDUARD BLANXART

Antoni Ribera

Infiesta editor. Col•lecció Gent nostra núm.135, 2008 (92 págs.)

Cal felicitar l’esforç divulgatiu d’ Infiesta Editor per la seva col•lecció Gent nostra dedicada a figures rellevants de la cultura i societat catalanes. El present és el volum 135 i aborda la trajectòria d’un dels puntals del wagnerisme a Catalunya i un dels directors d’ orquestra wagnerians millor preparats d’ Europa: Antoni Ribera i Maneja (1873-1956).

Personatge dur i intransigent, poc reconegut històricament, Ribera va desenvolupar una important activitat durant el Modernisme i la Renaixença. En especial, en actuacions al Gran Teatre del Liceu i a la direcció artística de l’ Associació wagneriana de Barcelona, així com a la corresponsalia alemanya del Diari de Barcelona. No obstant, la seva aportació internacional va ser molt significativa gràcies a les temporades a Polònia, a les relacions amb Vincent d’Indy, als contactes proporcionats pel Comte Güell, i a la convivència amb els cercles wagnerians de Bayreuth –amb Cosima i Siegfried Wagner inclosos-, on va dirigir en un parell d’ ocasions.

Tot això queda molt ben exposat en aquest llibre de format petit, amena lectura i convincent síntesi amb informació de primera mà que és fruit del nonagenari Eduard Blanxart Pàmies (1915), la família del qual va gaudir d’una estreta relació amb el protagonista. A més, l’ edició compta amb gran cura enles il•lustracions per la generosa selecció de cartells i fotografies, tot i s’ha de retreure la traducció d’alguns noms propis –d’obres i personatges-.



Albert Ferrer i Flamarich

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet