ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Novetats

Tria un apartat:

Cerca de novetats

Paraules:
Tema:
Tipus:
Ajuda

la mà de guido
 

NOVETAT

Guitarra andalusista

Guitarra andalusista

Classificació temàtica: Música de cambra i solista instrumental


Obres de Pujol, Malats, Manén, Gerhard i Turina.

Giuseppe Carrer, guitarra.

TRITÓ TD0070 DDD 1CD. 57:45 2009

Tritó

Recomanat per Catclassics

Sota el títol de “Guitarra modernista” aquest disc recull la visió d’alguns compositors catalans sobre la matèria, amb la inclusió de la Sonata Op. 61 de Turina. No obstant això, les obres remeten a la guitarra andalusista per la interacció del nacionalisme romàntic espanyol d’arrels andalusistes i per la fusió del culte i el popular; encara amb la influència de diferents estètiques en unes obres compostes entre 1920 i 1957.

Giuseppe Carrer, amb una guitarra Santos Hernández de 1928, és un intèrpret superlatiu gràcies a la solidesa tècnica és la base de la intel•ligibilitat en l’articulació; de l’enorme capacitat de matís; de l’habilitat en les dinàmiques i, en conjunt, de l’aconseguit idiomatisme amb què recrea cada obra. El guitarrista italià fluctua del caràcter adust i heterogeni de la Fantasia-sonata de Manén o la Fantasia de Gerhard a la sofisticació de la Sonata Op. 61 de Turina. En aquesta, en els Trois morceaux espagnols d’Emili Pujol i a les transcripcions de Tàrrega de les pàgines de Joaquim Malats, Carrer s’emancipa de l’escola clàssica de Yepes i aconsegueix una vivacitat i fluïdesa que harmonitzen senzillesa, gràcia i mesura en el que és evocatiu i l’expressiu. Sens dubte, el millor del disc.

Amb notes de carpeta de Josep María Mangado i Artigues, una altra vegada Tritó ofereix una inestimable aportació a l’ urgent i progressiva recuperació del patrimoni musical autòcton. Llàstima que la presa de so sigui perfectible a causa d’alguns sorolls (escolti’s, per exemple, el Track 8).



Albert Ferrer i Flamarich

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet