ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Novetats

Tria un apartat:

Cerca de novetats

Paraules:
Tema:
Tipus:
Ajuda

la mà de guido
 

NOVETAT

Sobre la ópera

Sobre la ópera

Classificació temàtica: Òpera i sarsuela


Sobre la ópera

Bernard Williams

Alianza Editorial. 2010 (208 págs.)

Alianza Editorial

La tasca d’Alianza Editorial en la difusió de bibliografia musical estrangera i -puntualment- espanyola mereix elogis, encara que alguns dels títols editats durant els últims anys no són tan suggerents com els clàssics que han caracteritzat el seu catàleg. Un cas és Sobre la ópera que recull reflexions en forma d’assaig, conferències, articles i programes de mà del filòsof britànic Bernard Williams (1929-2003).

El llibre no està cridat a convertir-se en una referència però és una atractiva i instructiva aportació amb suggerents capítols dedicats a Così fan tutte, a Wagner – compositor de fe per a l’autor -, al Pelléas et Melisande debussyà i a Don Giovanni vist des de la perspectiva de Kierkegaard. Per les seves obvietats resulta menys convincent el capítol sobre la musicologia, la interpretació i la posada en escena. Molt discutible i excessivament severa és la concepció de Puccini com un tècnic de la manipulació i l’efecte. Les seves altres qualitats van ser igual de notòries.

En general, Williams combina el més conegut amb idees inductives de nous plantejaments. Ho fa des de la reflexió, amb un punt d’erudició i amenitat, amb un saber fer molt britànic amb què fila subtilment agudes percepcions com la que la divisió del que és òpera i el que no ho és, respon a una qüestió més cultural que artística. En l’ estrictament editorial cal assenyalar l’absència d’errates significatives i la més que notable traducció de Gabriel Menéndez Torrellas en un llibre que complementarà la comprensió del musical i el dramàtic dels títols i autors tractats.



Albert Ferrer i Flamarich

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet