ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Novetats

Tria un apartat:

Cerca de novetats

Paraules:
Tema:
Tipus:
Ajuda

la mà de guido
 

NOVETAT

Mahler: integral III de Bernstein

Mahler: integral III de Bernstein

Classificació temàtica: Música simfònica i concertant


Integral de simfonies

Diversos intèrprets. Leonard Bernstein, director.

DG 4778668. Super Audio CD 1975-1988. 11CD 2010

Deutsche Grammophon

El bombardeig discogràfic commemoratiu dels dos aniversaris de Mahler comporta reedicions estèrils com aquesta de la tercera integral de Bernstein a DG (enregistraments de finals dels anys 80 amb la Royal Concertgebouw, la New York Phil., i la Wiener Phil.). L’oferta redueix de 16 a11 compactes el pack en absència dels cicles de lieder. A més el disseny és un memorable despropòsit creatiu i de modernitat hortera.

Sense oblidar que la Mahler Edition en DVD (filmacions dels 70) és la segona integral, l’ Adagio de la Desena és compartit (novembre, 1974; Konzerthaus de Viena) i no s’inclou cap Das lied von der Erde per no compatir amb cap enregistrament cronològicament compatible. La Quarta és la de Helmutt Wittek com a veu blanca (Royal Concertgebouw juny de 1987) i la Vuitena és la de setembre de 1975 amb Margaret Price i Trudel Schmidt substituint Edda Moser i Ingrid Mayr com a únics canvis de la filmació del 28 d’agost del mateix any que els DVD. Ambdues, per cert, són dues de les recreacions més recomanables de la fonografia pel seu tarannà èpic i emotiu -no pas la immadura i una mica temerària primera Vuitena enregistrada de Bernstein, la de 1966, editada per Sony. Al marge queda el Veni creator del 1962 al Lincoln Center-.

Bernstein manté la seva aura com figura fonamental en la difusió moderna de Mahler tant en el particular com en l’universal de les seves lectures. El seu idiomatisme, personalíssim, recrea amb amplitud expressiva i tècnica la cosmogonia simfònica des d’una crispació brillant, un pathos i una exaltació quasi inigualats, on el límit entre l’efecte i l’efectisme és ambigu, amb moments antològics.



Albert Ferrer i Flamarich

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet