ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Novetats

Tria un apartat:

Cerca de novetats

Paraules:
Tema:
Tipus:
Ajuda

la mà de guido
 

NOVETAT

Hic est Chorus

Hic est Chorus

Classificació temàtica: Música sacra


Harmonia Mundi

Al llarg de la història europea és ben sabuda la importància que ha tingut l'església catòlica en el desenvolupament del coneixement i de les arts. En aquest sentit les catedrals han estat uns importants centres generadors de música litúrgica.

En aquesta gravació hi trobem un repertori que no es veu supeditat a un marc cronològic concret ni a un lloc determinat. Malgrat això tampoc podem dir que l'elecció sigui totalment aleatòria: correspon a un mostrari del patrimoni musical gallec al llarg del seu any litúrgic. Però el veritable fil conductor d'aquesta selecció ha estat que totes les peces seleccionades pertanyen a músics que d'alguna manera han estat relacionats amb la catedral de Santiago de Compostela. Aquesta ciutat ha esdevingut tradicionalment el focus musical més important de tot Galícia.

L'altre eix que recorre tot el recull és la fidelitat a la "polifonia clàssica”. Malgrat les diferents èpoques aparegudes, els diferents compositors, així com els diferents humors que es recorren al llarg d'aquest CD –des de l'austeritat pròpia de la Setmana Santa fins al goig nadalenc- cadascuna de les interpretacions és construïda a partir dels pilars en què es basa el cant polifònic litúrgic masculí.

El primer apartat és dedicat a la monodia medieval, reconeguda com la primera edat d'or de les catedrals gallegues. Del Renaixement en destaca la Missa de Ferias i del Barroc els motets de Diego de Muelas. En el classicisme hi notem la clara petjada italianitzant especialment gràcies a la presencia de Buono Chiodi. Finalment en el període romàntic, tancant el cicle, es torna a l'austeritat i severitat del contrapunt inicial.

La interpretació va a càrrec del Coro Ultreia nascut l'any 1985 amb la intenció recuperar música vocal del antics codis medievals, especialment els vinculats a la seva Galícia natal.

Altres mencions i crítiques d'aquest CD:
· Butlletí d'Harmonia Mundi
 



Ignasi Albors

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet