ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Novetats

Tria un apartat:

Cerca de novetats

Paraules:
Tema:
Tipus:
Ajuda

la mà de guido
 

NOVETAT

Integral dels concerts de piano de Beethoven

Integral dels concerts de piano de Beethoven

Classificació temàtica: Música simfònica i concertant


Beethoven. Complete Piano Concertos

Paul Lewis, piano

BBC Symphony Orchestra

Jurí Belohlávek, director

HMC 902053.55

Harmonia Mundi

La vinculació de Beethoven amb el piano és evident. Pocs compositors s’han vinculat tant a aquest instrument com ell. Es comenta que les seves interpretacions i la seva capacitat d’improvisar eren memorables i que era el llapis que emprava al començar a dibuixar qualsevol obra, fos una simfonia o un lied. És normal, per tant, que una destacada part de la seva obra fos dedicada a aquest instrument. A més de diversa participació en obres de càmera, la part principal de l’obra per aquest instrument són les 32 sonates, imprescindibles per llegir i entendre la seva evolució, i els cinc concerts on aquest instrument actua com a solista.

La seva innovadora forma de tocar, segons demostren escrits de l’Abad Vogler i altres va fer que el consideressin un gegant entre pianistes, o el qualifiquessin de veritable diable al teclat. Els seus concerts per a piano reflecteixen també però en menor mesura l’evolució de l’estil del compositor. Una evolució que parteix d’una visió equilibrada, ‘clàssica’ del format concert, conversa amable entre el grup i el solista, que evoluciona fins a un resultat més compacte on la textura orquestral i el piano es fonen. Cal notar que durant les dècades entre la publicació del primer dels concerts (1796) i el darrer (1809) el piano és un instrument en constant innovació. Canvis que serveixen per a que Beethoven explori sonoritats i possibilitats diferents a les opcions que tenia anys abans, per exemple, Mozart.

La interpretació de Paul Lewis és, com sempre fins ara, de molt alt nivell, però allò que més ha sorprès a aquest humil comentarista ha estat la qualitat del so de l’Orquestra Simfònica de la BBC, dirigida per Jirí Belohlávek. Una bona opció d’integral dels concerts de piano de Beethoven.



Ignasi Albors

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet