ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Novetats

Tria un apartat:

Cerca de novetats

Paraules:
Tema:
Tipus:
Ajuda

la mà de guido
 

NOVETAT

Obra simfònica de Fernández Blanco

Obra simfònica de Fernández Blanco

Classificació temàtica: Música simfònica i concertant


Fernández Blanco: obra simfònica completa

Orquesta Filarmónica de Málaga. José Luís Temes, director.

VERSO VRS 2094 DDD 2008 2CD. 123:37 2010

Verso

Recomanat per Catclassics

El segell Verso persisteix en la seva tasca de recuperació del patrimoni simfònic espanyol dels segles XIX i XX. Ara es presenta la música del lleonès Evaristo Fernández Blanco (1902-1993) la trajectòria com a compositor del qual va quedar truncada per la Guerra Civil. El seu catàleg simfònic és breu però molt suggestiu: de les 13 obres compostes n’han sobreviscut 8; i d’aquestes, 4, podrien formar part del repertori.

Les Danzas leonesas (1932) són un exemple. La seva estilitzada exaltació regionalista, la seva brevetat i el seu caràcter festiu i popular resulten tan idònies com les Impresiones montañesas (1921). Aquestes configuren un poema simfònic d’arrel puntualment nacionalista però que es desenvolupa amb una amplitud i lirisme germànics. Fernández Blanco amalgama el tractament (no la seva combinatòria) impressionista barrejant amb un efusivitat i una orquestració post-romàntica de considerable impacte. També demostra talent la Pequeña Suite (1929) davant la Suite de danzas antiguas (1982), l’última obra simfònica del compositor. Aquesta és una relectura de formes antigues servida amb més ofici que inspiració. Finalment, l’ Obertura dramática (1940) és una obra mestra inspirada en l’horror de la Guerra Civil: complexa, amb puntuals girs straussians, tonalitat expandida i un clima opressiu filial de la Cinquena simfonia de Nielsen o la Setena de Xostakòvitx. Cal esmentar el Vals trist (1920), més trist que el de Sibelius, que és una proesa de simplicitat tècnica (sense contrapunt, sense quasi desenvolupament, sense variació, harmònicament ben poc treballada) i enorme eficàcia melòdica.

José Luis Temes al capdavant de la Filharmònica de Màlaga ofereix una altra formidable interpretació en idiomatisme i resolució tècnica de les obres. A destacar el bonus d’uns fragments captats en una entrevista feta al compositor per Carlos Cruz de Castro l’any 1990 per a RNE. L’ excel•lent presa de so i les doctes notes de carpeta sumen valors a un dels grans encerts del catàleg del segell madrileny.



Albert Ferrer i Flamarich

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet