ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Novetats

Tria un apartat:

Cerca de novetats

Paraules:
Tema:
Tipus:
Ajuda

la mà de guido
 

NOVETAT

Obra per a violí de Günter Raphael

Obra per a violí de Günter Raphael

Classificació temàtica: Música de cambra i solista instrumental


Raphael: obres per a violí 

Diversos intèrprets.

CPO 7775642 DDD 1979-1992 2CD. 146:38 2010

CPO

Aquest doble compacte amb l’obra per a violí del berlinès Günter Raphael (1903-1960) és un exemple dels estímuls que CPO ofereix al melòman interessat per les novetats i recuperació del patrimoni simfònic dels segles XIX i XX.

Sense ser prohibit pel règim nazi, Raphael va ser eludit de les programacions. Fill d’una bona violinista, la seva escriptura per al violí és rica, variada i fins i tot meticulosa en una interacció oberta però dominant davant l’orquestra o l’altre instrument. Company de generació de Krenek o Hartmann el seu llenguatge assumeix la tradició postromàntica germànica i treballa particularitats harmòniques i estructurals. Això l’atansa a un modernisme moderat, que tempteja l’atonalitat i resulta una mica suggestiu, malgrat que no superi les fites assolides per les generacions precedents.

Destaquen l’ original Jabonah Op. 66a i la Sonata per a violí i orgue Op. 36 amb ressons de Bach en passatges del segon moviment i el seu Concert per a violí i orquestra núm 2. Aquest és, potser, l’obra més experimental de la selecció. Posseeix un lleuger influx stravinskià i cal fer notar el treball rítmic i expressiu, la quantitat de tensions i contrasts i unes cadències de dificultat abismal. Els Dúos Op.47 i les altres sonates i sonatines amalgamen totes les vessants del seu llenguatge presentant-se heterogènies i amb una ampla exploració tècnica de timbres i registres tot i que discursivament un mica reiteratives. Els enregistraments provenen de dates (entre 1978 i 1992), llocs i intèrprets diversos però amb el denominador comú de Christine Raphael, filla del compositor.



Albert Ferrer i Flamarich

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet