ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Novetats

Tria un apartat:

Cerca de novetats

Paraules:
Tema:
Tipus:
Ajuda

la mà de guido
 

NOVETAT

Notes de concert

Notes de concert

Classificació temàtica: Sense classificar


Notes de concert

David Puertas Esteve.

Sebla Edicions, 2010 (310 pàgs.)

ISBN: 978-84-938425-1-2

Sebla Edicions

Una de les formes més elementals d’escriptura sobre música són les notes al programa i les notes de carpeta, segons es tracti d’un acte musical o d’un enregistrament. Són un element democràtic en el dret de l’espectador de ser informat i format en historiografia i anàlisis musicals. D’uns anys ençà aquest tipus de textos han estimulat algunes editorials que n’han comercialitzat compilacions de figures com Gonzalo Badenes, de l’il•lustre Enrique Franco o recentment d’Antoni Pizà.

En el present volum Sebla Edicions ha aplegat els escrits del music i periodista David Puertas Esteve procedents d’entrevistes (com la transcrita realitzada a Manuel Oltra), notes de concert i de discs, diferents publicacions, guions per a ràdio i conferències. Són textos realitzats entre 1990 i 2010 que aborden més de 60 compositors i 200 obres i reflecteixen la diversitat i riquesa del panorama català. I és que el llibre és un recull sobre música catalana i de músics catalans, aspecte que només indica el subtítol.

És un treball necessari i útil sobre alguns compositors catalans del segles XIX, XX i XXI. A més evidencia els esforços d’editorials petites que aposten per llibres en català, poc comercials i confeccionats des de la serietat i la senzillesa. Formalment, Puertas inicia els textos amb una introducció biogràfica i professional seguida d’un comentari de l’obra d’extensió moderada. La redacció enllaça adequadament les idees i l’ús de connectors no emfàtic, afavorint un estil fluid i narratiu. L’autor no planteja reflexions de gran profunditat tècnica ni estètica –tot i que hi ha pinzellades-, ni cau en excessos musicològics.

Aquest és un llibre no tan important pel com ni el que s’exposa, sinó pel sobre qui tracta. Per aquest motiu i per l’escassetat de monografies i estudis seriosos són molt recomanables els capítols sobre Antoni Català, Joaquim Pecanins, Pere Valls i les referències a Antoni Torelló, Josep Maria Ruera i Pep Ventura. S’hi troben articles d’extensió diversa: des de breus i prescindibles per les poques dades com els escrits sobre Carles Baguer, Xavier Gols, Albert Sardà i Ferran Sor; fins a extensos i molt ben documentats com els de Robert Gerhard, Francisco Fleta, Joaquim Homs i Rodríguez Picó. També s’hi inclouen dues compositores (Montserrat Torras i Mercè Torrents) mentre que alguns textos són vestits amb circumstàncies històriques o personals curioses. És el cas de l’encàrrec de les notes d’un disc d’Antoni Català i del debat sorgit la tardor de 1992 a l’entorn de Morera.

Destaquen les ben trobades les il•lustracions de Laura Borràs que ofereixen un contrapunt visual i lúdic. A l’edició, senzilla i utilitària, només s’hi enyora un índex que combini les obres citades amb els autors i les dates dels concerts (programa sencer, data i lloc), discs (discogràfica, número de referència i dipòsit legal) i revistes publicades. Detalls que agilitzarien la consulta i facilitarien la citació en treballs que parteixin d’aquesta font documental tan amena en la lectura continuada com en la recerca puntual.



Albert Ferrer Flamarich

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet