ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Novetats

Tria un apartat:

Cerca de novetats

Paraules:
Tema:
Tipus:
Ajuda

la mà de guido
 

NOVETAT

101 preguntes sobre música clàssica

101 preguntes sobre música clàssica

Classificació temàtica: Sense classificar


Kreutziger-Herr, Bönig

La música clásica: 101 preguntas fundamentales

Alianza Música, Madrid 2011 (264 págs.)
 
IBSN: 978-84-206-6417-0          

Alianza Editorial

Alianza Editorial prossegueix la seva àmplia col·lecció musical amb la importació de títols anglosaxons i germànics que cobreixen buits en la bibliografia espanyola, o bé són contribucions interessants però no imprescindibles. Aquest és el cas del volum a càrrec d’ Annette Kreutziger-Herr i Winfried Bönig que combina el caràcter comercial amb un propòsit divulgatiu en l’exposició de continguts concisa, variada i seriosa. El llibre segueix un dels models que en el darrer decenni han modernitzat el perfil de les publicacions de consum minades de curiositats. És a dir, l’esquema de les preguntes bàsiques sobre una matèria (en aquest cas, la música clàssica) on l’element acadèmic s’empra equitativament amb el tarannà planer i accessible.

Discutir sobre si són 101 les preguntes fonamentals, i en concret aquestes, és estèril. Es tracta d’un recull de preguntes en les quals no hi ha aportacions menyspreables ja que, d’intuir-ne alguna, la mateixa resposta justifica l’ interès de la pregunta inclosa. L’extensió d’assumptes comentats inclou des de formulacions sociològiques i estètiques a històriques i semiològiques, a través de temes com el caràcter antropològic de la música, el concepte clàssic aplicat a aquesta, l’origen d'alguns termes i la relació de la música amb la resta de belles arts. Només cal reelaborar seriosament l’ exposat sobre la guitarra (pàgina 100).

L’edició de butxaca i la traducció eficaç de Gabriel Menéndez Torrellas arrodoneixen una lectura amena i instructiva per a l’iniciat, el melòman comú i el professional.
 


Albert Ferrer Flamarich

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet