ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Novetats

Tria un apartat:

Cerca de novetats

Paraules:
Tema:
Tipus:
Ajuda

la mà de guido
 

NOVETAT

L'obra pianística de Martí i Cristià

L'obra pianística de Martí i Cristià

Classificació temàtica: Sense classificar


Martía i Cristià: Recordances de joventut, Siluetes, Tres preludis, En el patio, Pamplona, etc.

Daniel Blanch, piano.  
 
LA MA DE GUIDO LMG 2102 DDD 1CD 62:02 2010
 
 

La mà de Guido

El segell català La mà de Guido va ser un dels pioners en la recuperació del patrimoni hispànic quan les activitats discogràfica i musicològica a Espanya no gaudien de la intensitat i operativitat actuals. Per això cal felicitar la seva integritat davant nombroses iniciatives complementàries, quan no competidores, i la seva persistent tasca amb recents recuperacions de primer ordre com els quartets de Joseph Teixidor, l’obra pianística de Baltasar Samper, i la present, l’obra també per a piano de Josep Martí i Cristià ( 1884-1918). Absent en la Enciclopèdia de la Música Catalana, Valenciana i Balear editada en 11 volums per Edicions 62 (!), Martí i Cristià va ser un dels hereus destacats de l’escola pianística vuitcentista espanyola entre les generacions de Pedrell i Granados (mestres seus) i les següents, llegeixis Mompou. El compendi d’ Impressions d’aquest i les Recordances de la joventut de Martí comparteixen la nostàlgia per un temps pretèrit, alguna derivació en el llenguatge i un caràcter aforístic també perceptible en Siluetes.

Són obres d’inspiració melòdica, amb superposicions de plànols sense complexitats excessives i textures lleument disgregades. El llenguatge és hereu del gran romanticisme (des de Beethoven a Schumann i Chopin) amb miratges del primer Debussy (Tres preludis), Granados (En el patio), Albéniz (la jota Pamplona) amb girs harmònics personals.
 
Daniel Blanch, especialista en el modernisme i conegut per enregistraments de l’obra de Suriñach i Nin-Culmell per a Columna Música, demostra adequació estilística i sensibilitat en un fraseig d’arcs i períodes que revesteixen les obres amb una suggestiva profunditat, a cavall entre l’emotivitat continguda i la reflexió. A més signa un dels dos textos de la carpeta. L’altre es deu al president de l’associació d’amics del compositor fundada el 2010.


Albert Ferrer Flamarich

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet