ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Novetats

Tria un apartat:

Cerca de novetats

Paraules:
Tema:
Tipus:
Ajuda

la mà de guido
 

NOVETAT

Una Patètica extraordinària de Barenboim

Una Patètica extraordinària de Barenboim

Classificació temàtica: Música simfònica i concertant


Schönberg: Variacions per a orquestra Op. 31

Tchaikovsky: Simfonia núm. 6 en si menor Op. 74 “Patètica”
 
West-Eastern Divan Orchestra. Daniel Barenboim, director.
 
Decca 478 2719 DDD 1CD 2007 68:59 2011

Decca

Recomanat per Catclassics

D’ un live procedent del Festival de Salzburg de 2007 (13 d’agost), arriba aquest disc amb dues obres sense aparent connexió. No obstant, la seva interpretació comparteix una entrega absoluta que l’eleven a un d’aquests testimonis sonors per al qual els elogis coneguts són pocs. Es tracta d’un disc on l’anàlisi interpretatiu és secundari. L’important és escoltar i sentir.

A les Variacions per a orquestra Op 31 de Schönberg la pulsió dramàtica i el colorisme tímbric gairebé la converteixen en una referència. Els temps minuciosos i la restitució didàctica semblen tendir cap a la modernitat stravinskiana més que cap a l’austeritat i essencialitat de Boulez, que es manté com una icona.
 
L’excepcional és la Patètica de Txaikovski en un dels treballs més efusius, intensos, coloristes, variats, brillants i virtuosístics de Barenboim. Com Kubelik o Markevich és desbordant i violent, tan apassionat com elegant. La relació fraseig / tempo és exemplar i el concepte no parteix des de la nostàlgia com Bernstein sinó des de la frustració i la impotència, fomentada en el sentit dramàtic dels retards harmònics i la concepció dels silencis com un element lògic musical més -no com una simple pausa-. Lamentablement, Decca no ha inclòs l’espanyol entre les traduccions de les notes de carpeta. És un error gairebé imperdonable per a un projecte resident a Andalusia i per a un director que domina el castellà com a llengua materna.
 


Albert Ferrer Flamarich

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet