ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Novetats

Tria un apartat:

Cerca de novetats

Paraules:
Tema:
Tipus:
Ajuda

la mà de guido
 

NOVETAT

Homenaje a Andrés Segovia

Homenaje a Andrés Segovia

Classificació temàtica: Música de cambra i solista instrumental


Homenaje a Andrés Segovia

Obres de Tàrrega, Debussy, Pahissa, de Falla, Halffter, Franco, Arregui, Cassadó, Salazar, Sanjuán, Albéniz. Javier Riba, guitarra.

TRITÓ TD0094 DDD 1CD. 59:07 2012

Tritó

 

Sota el títol de “Homenaje a Andrés Segovia” aquest disc homenatja els vint-i-cinc de la mort del guitarrista amb una selecció dels paratges musicals que van caracteritzar els seus primers anys com a intèrpret. S’hi ofereix l’obra d’alguns compositors que van ser amics i companys de Segovia i que van escriure-li composicions ell va fer seves en la seva projecció arreu. És el cas de la barcarola Cançó en el mar de Pahissa o el Peacock-Pie de Halffter. Però també s’hi troben obres que Segovia va ser aprofundir i difondre com a intèrpret universal (Deuxième Arasbesque de Debussy o els Preludis de Tàrrega). En general, les obres remeten a la guitarra andalusista per la interacció del nacionalisme romàntic espanyol d’arrels andalusistes i per la fusió del culte i el popular; encara amb la influència de diferents estètiques en unes obres compostes principal en el primer terç del segle XX.

Javier Riba, amb una guitarra Vicente Arias de 1900, és un intèrpret excel•lent gràcies a que la solidesa tècnica és la base de la intel•ligibilitat en l’articulació; de l’enorme capacitat de matís; de l’habilitat en les dinàmiques i, en conjunt, de l’aconseguit idiomatisme amb què recrea cada obra. En destaquen la Catalanesca de Cassadó, els Preludis de Tàrrega i el Romancillo de Salazar alhora que a les transcripcions de Miquel Llobet de les pàgines d’Albéniz i de Falla, on Riba aconsegueix una vivacitat i fluïdesa que harmonitzen senzillesa, gràcia i mesura en el que és evocatiu i l’expressiu amarant-ne el caràcter rapsòdic i ritme. Amb unes documentadíssimes i instructives notes de carpeta d’Angelo Gilardino, una altra vegada Tritó ofereix una inestimable aportació a l’ urgent i progressiva recuperació del patrimoni musical autòcton. Ho fa amb una captació de so millor que altres enregistraments per a guitarra editats anteriorment i amb el fonament que es tracta d’un disc d’intèrpret. És a dir, Riba com a motor fins i tot de part de les despeses d’edició.



Esteban Rey

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet