ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Novetats

Tria un apartat:

Cerca de novetats

Paraules:
Tema:
Tipus:
Ajuda

la mà de guido
 

NOVETAT

Mahler: autòpsia d'un geni

Mahler: autòpsia d'un geni

Classificació temàtica: Música simfònica i concertant


Mahler: autòpsia d’un geni

Una pel•lícula d’Andy Sommer i Catherine Sauvat. Henry-Louis De La Grange, director artístic.

EUROARTS 2058838 DVD 2011 88 minuts.

Euroarts

Aquest documental de Canal Arte és un dels molts fruits dels dos anys Mahler celebrats el 2010 i el 2011. Dividit en una vintena de capítols, es tracta d’un bon muntatge gràcies a la tasca d’Andy Sommer (reconegut pel seu cicle Beethoven dirigit per Barenboim) i al guió de Catherine Sauvat. El film recorre la vida de Mahler centrant-se en els seus anys més significatius des de la perspectiva de gran figura del panorama musical europeu, és a dir, des de 1897 a 1911. Com a coordinador i director artístic, Henry-Louis de La Grange, un dels principals estudiosos de l’obra i la personalitat de Mahler, també s’ha ocupat de la narració establint fils argumentals que repassen temes obvis i freqüents com la composició de les simfonies, la relació amb l’entorn musical, el matrimoni amb Alma, la mort de la seva filla gran, els viatges a Estats Units, etc.

No hi ha novetats en un producte amb llacunes i rutines diverses. S’hi troba a faltar, més tractant-se de La Grange, un profund coneixedor de la Viena finisecular, un incís més concret als comentaris de la crítica musical. Uns crítics, recordem-ho, ben coneguts i documentats, amb un pes cultural i social molt significatiu en l’estètica com a ètica i com a reflex de la percepció de l’obra mahleriana del seu moment. O bé, oferir una perspectiva major sobre la configuració de l’imperi austro-hongarès o en el que representava la figura de director de la Hopofer; alhora que una visió ampla de les institucions i programes musicals de la Viena del moment. S’agraeix, però, la posada en escena i la reconstrucció, entretingudes i amb elements testimonials de la seva vida: el despatx a l’Òpera de Viena, la casa d’estiueig, els manuscrits i partitures –com la del Tristany i Isolda de la que en va ser la màxima autoritat com a director durant més de quinze anys-.

La d’aquest DVD és una visió més centrada en l’individu que en el mite. No cerca mostrar novetats ni un discurs desvinculat de la oficialitat, especialment l’ establerta en la monografia en tres densos volums del mateix La Grange. Sense ser un substitut ni un equivalent, el film ofereix més concisió i sistematització alhora que abundants il•lustracions musicals i comentaris d’intèrprets (Abbado, Boulez, Harding, Nott). Entre aquestes cal destacar els darrers minuts de la 9a simfonia en l’enregistrament d’Abbado al Festival de Lucerna de 2010. En resum, un bon document, no excepcional, valuós i adequat en la seva síntesi i introducció a la figura del compositor i director bohemi. Abstinguin-se erudits o fidels a la causa mahleriana: és un material reincident, una gota més en l’immens oceà. Com és habitual en aquest tipus de treballs, el castellà no figura en els subtítols.



Albert Ferrer Flamarich

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet