ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Novetats

Tria un apartat:

Cerca de novetats

Paraules:
Tema:
Tipus:
Ajuda

la mā de guido
 

NOVETAT

Mostra bibliogrāfica pel 2015 (V)
Mostra bibliogrāfica pel 2015 (V)

Mostra bibliogrāfica pel 2015 (V)

Classificació temàtica: Sense classificar


Nietzsche y la música.

Blas Matamoro

Fórcola Ediciones, Madrid, 2015. 157 pàgs.

IBSN: 978-84-16247-49-3

 

El gesto expresivo del músico o cómo disfrutar de un concierto

Albert Nieto

Editorial de música Boileau. Barcelona, 2015. 132 pàgs.

ISBN: 978-84-15381-58-7.

Forcola Edicions; Editorial Boielau

Nietzsche i la música

L’escriptor i crític musical argentí Blas Matamoro és l’autor d’un llibre sintètic entorn Nietzsche i la música. Abordar aquesta matèria era necessari en quant a resum i útil com introducció a un tema la documentació del qual en llengua castellana rau dispersa en cites, assaigs, capítols i referències en una considerable varietat de títols musicals (especialment estètics) i filosòfics però absent en monografies com aquesta.

La proposta de Matamoro comparteix el perfil d’assaig i divulgació amb oportuns comentaris de Nietzsche i il·lustracions que amenitzen un llibre de lectura àgil, centrat en les relacions filosòfiques amb Schopenhauer, Wagner i reflexions sobre art en general. L’autor vesteix el discurs amb comentaris irònics que el fan més que un narrador en apartats com el biogràfic. Hi ha també un capítol dedicat a les dones i la suposada homosexualitat del filòsof. No hi falta un llistat de recomanacions bibliogràfiques i discogràfiques de les seves composicions, tot i que sense una anàlisi suficientment expeditiu i descriptiu de les mateixes. L’edició de butxaca amb lletra còmodament llegible i d’estètica austera no desbanca referències més completes i exhaustives en aquest camp com Der Musikalische Nachlass (El llegat musical) de Curt Paul Janz publicat el 1976 (que, per cert, no figura entre la bibliografia referida).

Pedagogia

El pianista i professor Albert Nieto acaba de publicar un volum que transita per qüestions estètiques, d’organologia, tècnica i de psicologia de la música. Es tracta d’ El gesto expresivo del músico, una eina que aprofundeix en la relació i l’expressivitat corporal (el gest) del músic en relació al so, alhora que al so com a gest. Nieto estableix un discurs associatiu amb referències a una amplíssima varietat de composicions (incloses del segle XX) al llarg de 499 vídeos. Amb ells agrupa exemples musicals en un afany tan pedagògic com documental amb els que analitza els elements comunicatius també presents durant el concert però que sovint passen inadvertits. Aquests elements són signes i recursos en la construcció del discurs musical i la recreació de les obres.

Naturalment, cal acompanyar la lectura amb els vídeos com a guia d’aprenentatge idònia que, alhora, mostren la perceptivitat de l’autor. Hi aborda la relació de la música amb la dansa, els caràcters i els estats emocionals, la comunicació visual entre intèrpret i públic, nombroses cites dels propis músics i aportacions terminològiques significatives com les relacionades amb la presència de l’intèrpret (silenci col·lectiu, somaestètica,...).

No es tracta d’un llibre que el melòman sense coneixements de llenguatge musical li resulti còmode però tampoc li suposarà un repte insalvable, atès que Nieto tracta i vol exemplificar el gest, la reacció, l’efecte o precedent del canvi i intenció expressiva musical. Davant el devessall d’elements i obres tractades, la majoria centrades en el piano, el recurrent error d’escriure Baremboim en comptes de Barenboim resulta insignificant. La lletra llegible, el format gran i les indicacions per accedir als vídeos des d’internet són algunes de les particularitats de l’edició utilitària concebuda com a llibre de text d’aquesta masterclass.



Albert Ferrer Flamarich

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet